Diakonia - Människor som förändrar världen
Demonstration för fredsavtalet 2016. Mittenväljare är rädda för att delar av fredsavtalet inte kommer att genomföras om den konservative Iván Duque vinner presidentvalet. Foto: Diakonia

Colombia - valet om freden och framtiden

Första valomgången i presidentvalet i Colombia är nu avklarad. Valdeltagandet var högt - närmare 52 procent av landets röstberättigade gick till valurnorna. Men rädsla uppges vara den starkaste mobiliseringsfaktorn.

2018-06-08

Söndagen den 27:e maj genomfördes det som sittande presidenten, Juan Manuel Santos refererade till som ”...det säkraste och mest transparenta valet i landets historia.” Dessutom var valdeltagandet högt – närmare 52 procent av väljarna gick till valurnorna.

Tydlig polarisering i första valomgången

Resultatet i den första valomgången visar på en tydlig polarisering bland väljarna. De två kandidater som gått vidare till den andra valomgången är högerkandidaten Iván Duque, som tillhör expresidenten Alvaro Uribes konservativa parti Centro Democratico, och Bogotás förra borgmästare och tidigare medlem i M19-gerillan, vänsterkandidaten Gustavo Petro.

Oro för att fredsavtalet inte ska genomföras

Högerkandidaten Iván Duque fick närmare 40 procent av rösterna och många är oroliga över vad den konservativa kandidatens eventuella vinst kan betyda, inte bara för en fortsatt implementering av fredsavtalet, utan även för kvinnor och hbtq-personers rättigheter.
– Det finns mycket oro för att delar av fredsavtalet ska upphävas och våldet och militariseringen ska komma tillbaka om högern vinner, säger Cásar Grajales, Diakonias landchef i Colombia. Det skulle framför allt påverka de människor som lidit svårast under konflikten och som kämpat så länge för deltagande och fred.

Desinformation och "fake news" i debatten

Alternativet, mittenalliansen, fick 23 procent av rösterna och de båda kandidaterna som gått vidare slåss nu om dessa röster i ett allt hårdare debattklimat. Sociala medier är överfyllda av skämt om de olika kandidaterna och mycket ”fake news” baserade på människors rädslor cirkulerar i såväl formella som informella kanaler. Analytiker menar att det höga valresultatet till stor del beror på att rädsla är den största mobiliseringsfaktorn.
– Rädsla mobiliserar stora delar av väljarna och politikerna utnyttjar detta. Venezuela har använts som ett skräckexempel för hur landet kan sluta om vänstern tar över och människor med få resurser är rädda för att bli av med det lilla de har, menar César.

Andra valomgången avgörande

Andra valomgången går av stapeln del 17 juni.
– Valet står mellan vilken typ av samhälle och stat vi vill ha, mellan den svåra och långa vägen för att uppnå fred, eller snabba och väpnade lösningar där folket får betala, avslutar César.