Diakonia - Människor som förändrar världen
Foto: Gustav Hugosson

Fira hundra år av rösträtt med oss!

Denna veckan är det hundra år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige, och det tänker vi fira med en manifestation i Tantolunden på lördag. Ta med barnen, gör en massa roliga aktiviteter och stå upp för flickor och kvinnor.

2019-05-22

Manifestationen heter ”Trotsa cykelansiktet!” – samma namn som den kampanj Diakonia driver under våren för att sätta fokus på alla de orimliga argument som har använts för att hindra kvinnors rörelsefrihet förr och nu, i Sverige och i hela världen.

Kom och fira med oss

Manifestationen äger rum i Tantolunden i Stockholmn lördagen 25 maj mellan klockan 11 och 14 och uppmärksammar att kvinnlig rösträtt infördes den 24 maj 1919. Här är en del av det som kommer att finnas:

Aktiviteter som kvinnor på grund av absurda argument inte har fått göra genom historien.

Barnhörna med bland annat ansiktsmålning.

Tipspromenad där du får testa dina kunskaper om jämställdhet och kvinnohistoria.

Fix your bike-hörn dit du kan ta med din cykel.

Fotovägg.

Roliga prylar och giveaways

Du hittar eventet på facebook.

På lördag arrangerar även Diakoniaaktivisterna i Göteborg, men stöd av Diakonia, en manifestation för kampanjen på Linnéplatsen i Göteborg. Även detta kan du läsa om på facebook. 

De orimliga argumenten är många

Kampen för den lika rösträtten var inte lättvunnen, och många orimliga argument har framförts för att stoppa kvinnor från att rösta och ställa upp i politiska val. Ett argument var till exempel att ”kvinnornas vida kjolar inte skulle komma fram i de trånga gångarna i riksdagskammaren”.

Samma sak har det varit med fysisk aktivitet och rörelse. Runt förra sekelskiftet ansågs kvinnor kunna drabbas av kroniskt ”cykelansikte” om de cyklade – ett förvridet och förfulat ansikte till följd av intensiv fysisk rörelse, eller alltför extatiskt minspel på grund av sadelns stimulering.

– På lördag kan både stora och små testa olika saker som har varit eller är otänkbara för kvinnor att göra, om vi skulle lyssna på alla de orimliga argument som används, säger Helena Lind, kommunikations- och insamlingschef på Diakonia.
Fortfarande används orimliga argument för att hålla kvinnor borta från fotbollsplaner, styrelserum och arbetsplatser. Trots att det alltså är hundra år sedan kvinnor fick rösta återstår väldigt mycket att göra för att kvinnor och män ska anses vara jämställda i Sverige. Och världen. I Bangladesh anses det till exempel fortfarande vara fel för en tjej att cykla. Läs mer om vårt arbete för att flickor ska få cykla i Bangladesh här.

Manifestationen anordnas i samarbete med Studieförbundet Bilda.

Läs mer om kampanjen på www.cykelansiktet.se