Diakonia - Människor som förändrar världen

Fängslade eldsjälar i Kambodja

Två av våra eldsjälar, Tep Vanny och Nget Khoun, dömdes till ett års fängelse vardera i tisdags morse, efter att ha gripits i samband med en fredlig demonstration. Kvinnorna anklagas för att ha blockerat trafiken när de protesterade utanför stadshuset i huvudstaden Phnom Penh.

2014-11-13

Kämpar för förlorad mark

De två kvinnorna, 35 respektive 74 år gamla, protesterade tillsammans med fem andra kvinnor, mot det undermåliga avloppssystem som invånarna i bostadsområdet runt Boeung Kak Lake får utstå, efter att sjöområdet 2008 såldes till ett privat företag. 20.000 människor tvingades då bort från sina hem när företaget fyllde igen sjön och torrlade marken för att bygga lyxiga kontors- och affärslokaler. Vissa familjer fick pengar eller annan mark i kompensation, andra fick ingenting alls i utbyte.

Greps under fredliga protester

De som bor kvar i det närliggande området har sedan dess haft återkommande problem med översvämmade avloppssystem, som inte bara orsakat skador på privata hem och affärsfastigheter, utan också utsätter befolkningen för ökade hälsorisker. Kvinnorna greps när de protesterade fredligt mot myndigheternas underlåtenhet att åtgärda sanitetsproblemen.

Dömda till fängelsestraff inom ett dygn

Inom loppet av ett dygn efter gripandet hade de kambodjanska kvinnorna förhörts, samt dömts till böter och ett års fängelse vardera utan vidare utredning.

- Förfarandet visar ännu en gång att domstolsväsendet utnyttjas i syfte att
avskräcka aktivister, konstaterar Naly Pilorge, ordförande för Diakonias
samarbetsorganisation LICADHO, i ett gemensamt uttalande och fördömande från trettio inhemska människorättsorganisationer.

- Gripandet av de sju kvinnorna från Boeung Kak är extremt oroande, särskilt med tanke på det faktum att fem av dem tidigare suttit fängslade efter fredliga
protester, avslutar hon.

Välkänd förkämpe

Tep Vanny är en välkänd förkämpe för invånarna i området och många Diakoniavänner känner till henne från olika sammanhang. För tillfället är hon aktuell i kampanjen ”Vi stannar. Gör du?

Gripandet av Tep Vanny, Nget Khoun och de andra protesterande kvinnorna har uppmärksammats i kambodjansk media: 

Tidningen Cambodia Daily om gripandet av landrättsaktivisterna (11 november)

Tidningen Phnom Penh Post berättar att ytterligare fyra gripits (13 november)