Diakonia - Människor som förändrar världen

Diakonia överväger att byta kapitalförvaltare efter avslöjandet om Nordea

Diakonia arbetar mot skatteflykt eftersom den utgör ett hinder för fattigdomsbekämpning. Därför reagerade vi med bestörtning när ”vår” bank och kapitalförvaltare, Nordea, anklagas för att ha möjliggjort företags och individers skatteflykt genom så kallade brevlådeföretag. Vi ser allvarligt på anklagelserna och överväger att byta kapitalförvaltare.

2016-04-16

I de läckta ”Panamadokumenten” uppges Nordea vara den svenska bank som fått flest träffar. Avslöjandet om brevlådeföretag i skatteparadis visar på behovet av transparens för att undvika de anonyma och komplexa ägarstrukturer som möjliggör skatteflykt.

– Skatteflykten utgör ett hot mot vår gemensamma globala välfärd men drabbar fattiga människor i utvecklingsländer hårdast. Att vår bank och kapitalförvaltare uppges ha gjort det möjligt för företag att smita undan skatt, ser vi väldigt allvarligt på, säger Bo Forsberg, Diakonias generalsekreterare.

Diakonias krav på Nordea när det gäller skatteflykt har varit en förutsättning för relationen med Nordea som förvaltare av vårt kapital. Efter Panamaläckan har vi skriftligen och i personliga möten med Nordeas VD Casper von Koskull, samt med företrädare för Nordea kapitalförvaltning, uttryckt vår kritik mot banken. Nordeas VD har lyssnat på våra synpunkter och personligen utlovat åtgärder med fokus på intern granskning, efterlevnad av regler och utveckling av bankens etiska arbete. Diakonia kommer att följa upp på dessa åtaganden inom de närmsta månaderna.

I avvaktan på dessa åtgärder från Nordea och medan vi inväntar Finansinspektionens utredning överväger vi att hitta en annan bank och kapitalförvaltare. Men att hitta en "skatteflyktsfri" bank kan ta tid med tanke på uppgifterna om att endast en liten del hemlighetsmakeriet kring brevlådeföretag blottats av Panamadokumenten.

Som kund är det nästintill omöjligt att kunna säkerställa att banker inte är inblandade i skatteflykt. Det bör finnas ett regelverk som säkrar att detta inte sker. Så medan vi utmanar Nordea att ställa till rätta och andra banker att påvisa att de inte har skatteflyktsskelett i garderoben, uppmanar vi också den svenska regeringen att agera kraftfullt och lagstifta om åtgärder som förhindrar bankers inblandning i skatteflykt.

Diakonia har länge och tillsammans med våra samarbetsorganisationer, globalt och lokalt i fattiga länder, framfört krav som syftar till att skapa ökad öppenhet: offentliga register för ägande, automatiskt informationsutbyte mellan länder samt offentlig land-för-landrapportering för företag. 

Som medlem i Fair Finance Guide Sverige vill vi uppmuntra andra utvecklingsorganisationer, företag och privatpersoner att ställa frågor till sin bank och kräva insyn i hur den investerar samt att pengarna investeras hållbart.