Diakonia - Människor som förändrar världen
Du hittar premiärpodden där poddar finns!

Ny podd #1: Att stjäla från de fattiga

I det allra första avsnittet i vår nya podd för bistånds- och utvecklingsfrågor pratar vi om skatteflykten från utvecklingsländer. Om hur globala skattesmitare berövar människor ett bättre liv och om hur Diakonia arbetar för att förändra läget.

2021-02-15

När pengar som skulle ha använts till fler lärare i skolan, minskade sjukvårdsköer och bättre levnadsvillkor hamnar på anonyma konton i skatteparadis drabbas vi alla. Hårdast drabbas de som redan lever under orättvisa förhållanden i utvecklingsländer, och bland dem särskilt flickor och kvinnor som är de som oftast stannar hemma för att utföra omsorgsarbetet på bekostnad av ett avlönat arbete eller av att inte kunna gå i skolan. Företag och rika privatpersoner som smiter med vinsten tar ifrån dem den utveckling de har rätt till. Dessa skattesmitare kan och bör ställas till svars.

Ur innehållet:

Utan modiga visselblåsare, ingen insyn
– Det visar hur viktig transparensen är. Nu uppstod den genom att människor vågade läcka till media och vi kunde publicera, säger den prisbelönte journalisten Fredrik Laurin, som tycker att det är cyniskt att åtgärderna sätts in först när media har rapporterat.

Företag utnyttjar kryphål i lagen mot dess syfte
– Om det utanför en butik sitter en lapp med överkorsad glass på så kan man tolka det som att man inte får ta med glassar in i butiken, eller som att man inte får ta med någonting in i butiken som kan kladda ner varorna. Och då tar man inte heller med sig  en korv in, säger docent Axel Hilling.

Sverige allierar sig med skatteparadisen i EU
– Sverige blockerar förslaget om offentlig land-för-land-rapportering för multinationella företag med motiveringen att det är en skattefråga. Men förslaget inskränker inte ländernas bestämmanderätt på skatteområdet. Det handlar helt enkelt om en transparensåtgärd, säger Penny Davies.

Axel Hilling, Alvin Mosioma, Penny Davies och Fredrik Laurin.

 

Medverkande:

Axel Hilling, docent på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet förklarar hur företagen gör för att smita undan med skatten och vilka åtgärder som vidtagits för att komma åt de multinationella företagens skatteflykt. Foto: Johan Bävman.

Alvin Mosioma, är ordförande för Tax Justice Network Afrika. Han gästtlalade under Diakonias politikerutfrågning 2014 i Uppsala om skatteflyktens konsekvenser för utvecklingsländerna för riksdagsledamöterna i panelen. 

Diakonias Penny Davies, är expert på skatteflykt och har arbetat med frågan inom Diakonia sedan 2008. Hon förklarar vad skatteflykt är och vad Diakonia menar när vi säger att skatteflykten håller kvar utvecklingsländer i fattigdom.

Journalisten Fredrik Laurin har tilldelats Stora Journalistpriset tre gånger och flera så kallade guldspadar. Fredrik Laurin berättar om SVT Uppdrag gransknings arbete med att avslöja en av de största skatteflyktsskandalerna på senare tid, Panamápapers där flera av de svenska storbankerna pekades ut. Avslöjandet ledde bland annat till att Islands och Pakistans premiärministrar fick avgå och att advokatfirman i Panamá, Mossack och Fonseca, lades ner. För sitt arbete med att avslöja och bekämpa penningtvätt har ICIJ nu nomierats till Nobels Fredspris. Foto: Sofia Sabel.

Leder samtalet gör Esther Flores Sedman, pressekreterare på Diakonia.