Diakonia - Människor som förändrar världen
Eddy och hans bröder David och Eric bor på Guatemalas fattiga landsbygd. Flera av Eddys kompisar är papperslösa i USA. Själv skulle han gärna bo där ett tag - men inte illegalt. Foto: Markus Marcetic

Centralamerikaner på flykt

Det finns många anledningar till att människor väljer att flytta till ett annat land. Många unga i västvärlden vill plugga eller jobba utomlands för att få en intressant erfarenhet på sitt CV och samtidigt bli mer självständiga. Men för de flesta centralamerikaner är det drömmen om ett bättre liv som hägrar. 

2014-02-03

Att kunna ge sin familj en högre inkomst och därmed kunna låta barnen gå i skolan, ordna ett bättre boende eller kunna betala för mediciner och sjukvård. Det här är bara några av de anledningar som gör att man bestämmer sig för att ge sig iväg. De flesta åker till USA via Mexiko, eller till Spanien.

– En del åker för att lämna trauman bakom sig, fruktansvärda minnen från våld eller extrem fattigdom. En del känner att de borde men törs inte, de är rädda att misslyckas och komma hem utan någonting. Men de flesta hoppas tjäna pengar och kunna köpa hus och mark när de kommer tillbaka, säger Rosario Huete som har jobbat för det Diakoniastödda Leva Lika-projektet i Honduras.