Diakonia - Människor som förändrar världen

Benposta i Colombia räddar barn från soldatliv

När Jimena i Colombia var 11 år var hon nära att tvingas in i gerillan. Tack vare organisationen Benposta räddades hon från livet som barnsoldat. Idag är hon en självsäker 18-åring som kan sina rättigheter. Diakonias stöd till Benposta är möjligt tack vare pengar från insamlingen Världens Barn. 

2014-09-30

Flydde som sexåring

Jimena var bara sex år gammal när hon flydde från sin hemby i norra Colombia. Byn hade intagits av en av de stridande grupperna i det colombianska inbördeskriget. Flera av grannarna dödades och hals över huvud tvingades Jimena lämna byn tillsammans med sin pappa och sina syskon. Några år senare var Jimena nära att tvångsrekryteras till gerillan.

- Jag gick ut för att handla och plötsligt kom en man fram och frågade mig om jag ville gå med i gerillan, säger Jimena.

Jimenas åsikt spelade ingen roll

Jimena sa nej, men mannen stod på sig.

- Han sa att det inte spelade någon roll vad jag ville. Han skulle tvinga mig.

Jimena blev rädd. Hon sprang därifrån, hulkade och grät. När hon kom hem berättade hon för sin pappa vad som hänt.

- Efter det lät han mig inte gå ut själv. Han var väldigt orolig, säger hon.

Benposta blev räddningen

För Jimena blev räddningen Diakonias samarbetsorganisation Benposta som jobbar för att skydda barn i riskzonen. Ändå var det inte helt lätt för henne att fatta beslutet att lämna sin pappa och syskonen för att ensam åka till huvudstaden Bogotá.

- Jag grät men min pappa förklarade att jag skulle få ett bättre liv i staden och att jag skulle vara skyddad. Jag lyssnade på honom, säger Jimena.

Fick skydd och möjlighet att studera

Tiden hos Benposta kommer att förändra Jimenas liv för alltid. Istället för en otrygg uppväxt får hon skydd och möjlighet att studera. Hon är aktiv i alla beslut som rör henne själv och deltar fritt i olika aktiviteter med de andra barnen som är med i projektet. Och trots en ständig längtan efter familjen fungerar projektet rehabiliterande. Barnen mår bättre och blir mindre aggressiva. Ofta förbättras också deras relationer med sina familjer.

- Jag har lärt mig att min röst räknas och att jag kan bestämma över min egen framtid. Att vara här är som att vara i mitt hem. Jag är stark, självständig och fri att uttrycka vad jag känner och tycker. Jag får en bättre framtid, säger hon.

Benposta presenterar alternativ

Benposta stödjer också myndigheter och ideella organisationer som arbetar för att ge barn och ungdomar andra alternativ än att bli involverade i Colombias inbördeskrig. Det är inte möjligt för alla barn att som Jimena lämna sin by. Det är inte heller den första åtgärden som föreslås utan den används när det inte finns några andra alternativ. Många familjer har dock valt att fly eftersom det ibland är det enda sättet att förhindra att deras barn rekryteras.

- Om jag inte hade kommit hit hade jag nog gått med i gerillan, även om jag inte ville, säger Jimena.

Hon tycker att det är orättvist att hon tvingats lämna sin familj och byn där hon bodde på grund av hoten. Men hon är en stark och bestämd tjej som inte låter sig tryckas ner.

- Trots det som har hänt mig har jag många drömmar i livet och vet att jag kommer förverkliga dem. Jag vill visa att trots allt som jag har tvingats gå igenom, går jag vidare. Jag vill hjälpa min familj för de är anledningen till att jag finns, säger Jimena.

Jimena vill hjälpa andra

Jimenas historia är ett exempel på hur barn och ungdomar hittar alternativ för att inte gå med i kriget.

- För vissa ungdomar är det svårt att inte gå med i någon väpnad grupp. De ser kanske inga alternativ. Men Benposta har hjälpt oss, alla vi som är här drömmer om en bättre framtid, säger hon.

För Jimena är drömmen att avsluta gymnasiet och sedan plugga till läkare.

- Ända sedan jag var liten har jag velat hjälpa folk, säger hon och ler.

Diakonias stöd till Benposta är möjligt tack vare pengar från Radiohjälpens insamling Världens Barn.