Diakonia - Människor som förändrar världen

Anhöriga kräver att Fujimoris benådning ska upphävas

I Peru växer protesterna mot att president Pedro Pablo Kuczynski benådat den tidigare presidenten Alberto Fujimori från det 25-åriga fängelsestraff han avtjänade för människorättsbrott och korruption. Diakonias samarbetsorganisationer arbetar för att benådningen ska hävas.

2018-01-25

Gisela Ortiz bror försvann spårlöst tillsammans med åtta andra studenter och en lärare, när dödspatrullen La Colina förde bort dem från universitet La Cantuta i Peru i juli 1992. Resterna av deras kvarlevor återfanns ett år senare i en hemlig massgrav i utkanten av huvudstaden Lima.
– Vi hittade rester från naglar, hår och skelett, ett par herrfötter, en halv kvinnokropp och min brors lik, som då var den enda hela kropp som fanns på fyndplatsen, berättar Gisela Ortiz.

Av de tio gick endast Giselas bror att identifiera.
– Det var verkligen hårt. Verkligen hårt. Men jag tror att det till slut också hjälpte oss att inse att de verkligen var döda, minns hon och kämpar med att hålla tårarna borta. 

Rättvisan hann ikapp Fujimori

Den tidigare presidenten Alberto Fujimori intensifierade under sin tid som president jakten på alla som han menade kunde kopplas till gerillagrupper under den väpnade konflikten. I sin hårdföra kamp lät Fujimori kidnappa, tortera och mörda oliktänkande.

När Fujimori riskerade att ställas inför rätta, bland annat för korruption, flydde han till Chile. Men efter ett gediget arbete från bland annat Diakonias samarbetsorganisationer utlämnades han till Peru på begäran av landets statsåklagare. Under själva rättegången stöttade Diakonia de anhöriga med juridisk hjälp och med resurser till personskydd. Vi såg också till att internationella observatörer på plats kunde följa rättegången.

Fujimori dömdes 2009 till 25-års fängelse bland annat för morden på untiversitetsstudenterna och deras lärare.

Benådningen väcker massprotester

Den sittande presidenten Pedro Pablo Kuczynski benådade Fujimori i december 2017 efter en starkt kritiserad politisk uppgörelse mellan presidenten och Fujimoris anhängare. Kuczynski hade lovat väljarna att han inte skulle släppa Fujimori fri, något han hävdade att han tänkte hålla ända fram till dagen före han satte Fujimori på fri fot.

Frisläppandet har väckt kraftiga protester från anhöriga och andra som kämpat och fortfarande, 30 år efter händelserna, kämpar mot straffrihet för förövarna. Tusentals har samlats i återkommande massdemonstrationer.
– Tanken på att förlåta är väldigt smärtsam för en anhörig, för det staten vill är att den förlåtelsen ska innebära att vi glömmer det som hänt, och straffrihet för förövarna. Och det är något vi aldrig kan acceptera, säger Gisela Ortiz.

Fortsatt kamp för rättvisa

Diakonia stöder kraven på att den olagliga benådningen ska upphävas. Våra samarbetsorganisationer arbetar med det mål som nu drivs hos Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter i Costa Rica,  ett organ inom samarbetsorganisationen OAS, för att frisläppandet ska ogiltigförklaras. Målet tas upp den 2 februari. På så sätt fortsätter vi att bistå de anhörigas kamp för sanning, rättvisa och upprättelse.

Detta har hänt