Diakonia - Människor som förändrar världen
Gruvarbetare i en av många gruvor i Kongo. Trakasserier och hot ökar mot människorättsförsvarare i Demokratiska republiken Kongo, där det bland annat är stora konflikter om mineralerna som utvinns. Foto: Diakonia

Krav från 40 organisationer: Behåll sanktionerna mot Kongo

Valet i Demokratiska republiken Kongo närmar sig, och Kongos regering vill att EU ska lyfta de sanktioner mot människorättsförbrytare som antogs för två år sedan. Men situationen för människorättskämpar är fortfarande brutal i landet och nu kräver Diakonia tillsammans med ett 40-tal andra organisationer att sanktionerna ska ligga kvar.

2018-12-10

Trots att det är knappt två veckor kvar till de planerade valen i Demokratiska republiken Kongo ökar förtryck, trakasserier och hot mot oppositionella, människorättsförsvarare, journalister och civilsamhällesaktörer, och allt fler fängslas.

EU har vid två tillfällen, i december 2016 och maj 2017, utfärdat riktade sanktioner mot 16 individer inom Kongos militära och politiska ledning. Sanktionerna riktas mot personer som har planerat, beordrat eller utfört allvarliga brott mot mänskliga rättigheter, eller underminerat eller motarbetat rättsäkerhet eller allmänna val och demokrati. Kongos regering vill att sanktionerna lyfts före valet, vilket skulle ge helt fel signaler i en tid när övergreppen ökar i Kongo. Inför decembermötet med EU:s säkerhetskommitté kräver det Europeiska Centralafrikanätverket Eurac att EU inte lyfter sanktionerna mot de 16 utpekade individerna.

Europeiska Centralafrikanätverket Eurac är ett Brysselbaserat expertorgan för Centralafrika med 40 människorätts- och biståndsorganisationer som ägare, svenska medlemmar är PMU och Diakonia.

Läs Euracs uttalande här.