Diakonia - Människor som förändrar världen
En av över 1000 frågor från barn till svenska politiker.

Barn kräver svar av svenska poltiker

Under våren har Diakonia samlat in över 1000 frågor från barn till svenska politiker. Insamlingen fortsätter fram till valet, men nu är det dags för nästa steg i Barnens tankesmedja. Nu lanserar vi en kampanjsajt där barn kräver raka svar från politikerna inför höstens riksdagsval.

2018-05-31

Genom projektet Barnens tankesmedja har Diakonia under våren samlat in hundratals frågor från barn i Sverige. Och nu tar vi nästa steg genom lanseringen av vår kampanjsajt där barnen kan få svar på sina frågor.

– Politikerna måste svara rakt, för de har bara 200 tecken på sig per fråga och de måste ju svara så att barn förstår, säger projektledaren Sara Hugosson.

Tre frågor valdes ut

Cirka 1000 kandidater på valbar plats finns med på kampanjsajten. Av de hundratals frågor som kom in genom tankesmedjorna har tre valts ut.

– Det var jättesvårt att välja ut bara tre frågor, men vi försökte hitta tankeväckande frågor som speglar barnens intressen, säger Sara Hugosson.

Frågorna handlar om yttrandefrihet, krig och jämställdhet. De tre frågorna kan barn och vuxna ställa till någon av de 1000 politikerna.

Innan Barnens tankesmedja drog igång trodde Sara Hugosson att det skulle vara lite svårt att få in frågor kring mänskliga rättigheter och globala teman. Men det har gått över förväntan.

– Barn är så otroligt smarta och de har också haft spännande diskussioner kring de här frågorna.

En ny generation feminister

Frågorna har kommit in under de ”tankesmedjor” som hållits på mellanstadier och i scoutgrupper. Idéen bakom projektet är att öka barns delaktighet och inflytande i samhället, och få upp de mänskliga rättigheterna på agendan under valåret.

De absolut flesta frågorna har handlat om jämställdhet.

– Det känns kul, det känns som att det kommer en ny generation feminister, både killar och tjejer, säger Sara Hugosson.

Parallellt med att kampanjsajten drar igång så fortsätter insamlandet av frågor från barn som vill diskutera mänskliga rättigheter (ända fram till valet i höst). Exempelvis kommer tankesmedjor att genomföras på flera festivaler i sommar, bland annat Peace & Love och Frizon. Och i Almedalen kommer Barnens tankesmedja att arrangera Saftmingel med barnpanel där bland annat Barn- och ungdomsministern Lena Hallengren samt riksdagens yngsta respektive äldsta ledamöter deltar, David Lindvall (S) och Barbro Westerholm (L).

– Och när kampanjen är genomförd kommer vi att sammanställa alla barnens frågor och allt material i en rapport som ska överlämnas till den nyvalda regeringen, säger Sara Hugosson.