Diakonia - Människor som förändrar världen

Svenska banker brister i öppenhet

Svenska storbanker är sämre än banker i andra länder på att redovisa hur de investerar kundernas pengar och arbetar med hållbarhetsfrågor. Det visar en internationell granskning gjord av initiativet Fair Finance Guide, där Diakonia är med.

2015-07-22

Insynen i svenska banker är låg visar en ny rapport från Fair Finance Guide där bankers öppenhet och redovisning granskats i sju länder. I dag skriver de fem organisationerna bakom initiativet en debattartikel på DN Debatt med krav på ökad öppenhet. Bland de granskade länderna hamnar de svenska bankerna på en mindre smickrande fjärdeplats, efter Nederländerna, Belgien och Brasilien. I genomsnitt uppfyller de sju största bankerna i Sverige bara 34 procent av granskningskriterierna.

Risk för oegentligheter

- Öppenhet och insyn är avgörande för att få reda på vad bankerna gör med våra pengar och om det finns risk för inblandning i oegentligheter. Bankvärlden har länge varit väldigt hemlig, säger Jakob König som är projektledare för Fair Finance Guide på organisationen Sveriges Konsumenter. 

Rapporten visar att de svenska bankerna är dåliga på att redovisa vilka företag och branscher de investerar i. I Nederländerna är insynen betydligt bättre. Där redovisar två av de största bankerna till och med vilka specifika företag bankerna lånar ut pengar till och har visat att det går att vara transparent trots banksekretesslagen.

Koppling till skatteparadis

Bäst resultat fick SEB och sämst fick Handelsbanken. I rapporten granskas även bankernas koppling till skatteparadis. Alla de fem största bankerna i Sverige är aktiva i skatteparadis som ofta används av företag och privatpersoner för att undvika skatt. 

- Skatteflykt är ett enormt problem för många fattiga länder och skatteparadisen gör det hela möjligt. Det finns stor risk att banker som är aktiva i skatteparadis bidrar till detta, säger Jakob König.

Konsumenter vill veta

Allt fler konsumenter efterfrågar bättre information från sina banker för att kunna göra hållbara finansiella val. I år har nästan 50 000 besökt Fair Finance Guides svenska webbsida där de kan jämföra bankernas övergripande hållbarhetsarbete. Och många har blivit rejält besvikna. Över 10 000 mejl har skickats till bankerna med krav på att de ska använda pengarna på ett hållbart sätt. 

- Idag är det många konsumenter som försöker minska sitt klimatavtryck och konsumera mer hållbart, det är viktigt att de även får insyn och kan göra hållbara val för sina pengar, säger Jakob König.

Om Fair Finance Guide

Fair Finance Guide är ett internationellt initiativ för att öka insynen i hur hållbart och ansvarsfullt banker investerar. Granskningsresultaten och betygen publiceras via en interaktiv webbsida där konsumenter enkelt kan jämföra bankerna och säga vad de tycker. Bakom Fair Finance Guide står 25 organisationer i sju länder (Sverige, Nederländerna, Frankrike, Japan, Brasilien, Belgien och Indonesien) och fler håller på att ansluta, bland annat Tyskland, Danmark och Norge. I Sverige drivs initiativet av fem organisationer: Sveriges Konsumenter, Amnesty, Naturskyddsföreningen, Diakonia och Fair Trade Center. Projektet finansieras med stöd från Sida.

Ladda ner rapporten från Fair Finance Guide

NamnStorlekFiltypLadda ner
FFGI Transparency report 2015 1917 KB PDF