Diakonia - Människor som förändrar världen
Benjamín Manuel Jerónimo och Ana de León López från Diakonias samarbetsorganisation AJR samt Héctor Reyes Chiquín från organisationen CALDH delade under ett seminarium om processen mot den förre diktatorn Ríos Montt i Guatemala med sig av vittnesmål om kampen för rättvisa för folkmordets offer.

Vittnesmål efter folkmordet i Guatemala

– Jag är en överlevare. 256 medlemmar i min by blev mördade under Ríos Montts regim. Vi är i Sverige för att berätta om situationen i Guatemala för att det som hände hos oss inte ska upprepas på andra ställen, säger Benjamín Manuel Jerónimo från Diakonias samarbetsorganisation AJR.

2013-11-19

1 771 personer ur Ixil-folket mördades

Mellan 1982-1983 mördades totalt 1 771 mayaindiander ut Ixilfolket, under landets militäre ledare, Ríos Montt. Montt förklarades ansvarig för massakern och dömdes i maj 2013 till 80 års fängelse men på bara tio dagar ogiltigförklarades domen av Guatemalas domstolsväsende.

– Vi led inte bara då utan även nu. Eftersom vi sa sanningen så hotas inte bara vi utan till och med våra advokater. Vi har utpekats som terrorister och kommunister, berättar Benjamín. Vi får inte tillbaka våra kära men det är en viktig uppgift att berätta för andra att det går att organisera sig. Det går att få rätt. Vi vill inte att kommande generationer ska behöva uppleva samma sak, säger han.

Kvinnor och barn fick sätta livet till

Benjamín säger folkmord om perioden för massakern. Men i rättegångsprocessen kallas det för väpnad konflikt. Men det stämmer inte säger han.

– De som dog var kvinnor, barn och äldre. De var inte beväpnade. Men de anklagades för att vara gerillamedlemmar.

Ana de León López representerar kvinnor som har utsatts för sexuellt våld.

– Rios Montt säger att det han anklagas för inte har hänt, att processen ska ogiltigförklaras. Han vill att vi ska lämna honom i fred. Men han visste vad han gjorde. Montt skulle aldrig göra det han gjorde mot oss mot sitt eget folk. Vi har anklagats för att vara brottslingar. Jag förlorade tre av mina döttrar under massakern. Vi fick fly upp i bergen. Vi hade ingen mat utan överlevde på blad och gräs. Vi var väldigt fattiga.

Hemligstämplade handlingar

Hector Estuardo Reyes Chiquín är jurist på människorättscentret CALDH. CALDH har sammanställt bevis i flera rättsfall där forna militärer står anklagade för brott i Guatemala, inklusive rättsfallet mot Ríos Montt. Hector och kollegorna lyckades att få bort hemlighetsstämpeln på flera militärdokument och fick bland annat ta del av krigsmanualen som användes under massakern.

– Det begicks folkmord i fem regioner. Vi fick igenom gravöppningar och vi la fram anklagelser mot flera militärer.

Han berättar om bakgrunden till varför domen ogiltigförklarades.
Arbetsgivarorganisationen var starkt pådrivande i den processen. Den utövade politisk påverkan och tillsammans med andra parter menade den att Guatemala inte kan ha stämpel på sig som ett land som har begått folkmord. Det hette också att rättegångsprocessen förstör för investeringar i landet.

Största manifestationerna någonsin

– Men vi är många som stödjer domen. Den 24 maj i år arrangerades en stor demonstration i Guatemala och på flera andra håll i Latinamerika. Det har aldrig tidigare arrangerats en så stor demonstration, berättar Hector.

Det är nu beslutat att rättegången mot Ríos Montt ska återupptas. Men inte förrän den 15 januari 2015. Fram till dess kommer Hector med flera att ställas inför rätta i och med att de driver frågan om folkmordsrättegång.

– Den 19 november är flera av mina vänner i rätten med krav på att Ríos Montt ska häktas för att ha förstört förundersökningen.

Behöver stöd från omvärlden

Ana, Hector och Benjamin säger att det behövs stöd från omvärlden för att rättegången ska få ett lyckat utfall.

– Vi behöver stöd från andra länder och från ambassader för att fallet ska uppmärksammas. Medel behövs också till organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter. Det är enbart genom rättegången som vi kan få ett rättvist Guatemala.

– Det svåra nu är att hitta ekonomiska förutsättningar för att fortsätta arbetet med en ny rättegång men genom bland andra Diakonias stöd kan vi genomföra det, säger Benjamín.