Diakonia - Människor som förändrar världen

Gaza/Västbanken: Skrivandet förenar dem

Rana Mourtaja och Haya Atatra bor bara tio mil isär men kan inte hälsa på varandra - Gaza och Västbanken skiljs åt av murar och militärkontroller. Men skrivandet förenar dem. Att skriva hjälper dem att förstå sin omgivning och är deras bro till omvärlden.

2015-10-02

Redskap att förstå omgivningen

Rana Mourtaja och Haya Atatra deltar i Tamerinstitutets olika kreativa verksamheter för palestinska barn- och ungdomar i Gaza och på Västbanken. Där får de redskap att hantera och förstå sin konfliktfyllda vardag. Litteraturen och det egna skrivandet blir en bro till omvärlden.

Skrivandet präglas av förra årets Gazakrig

18-åriga Rana Mourtaja från Gaza city var en av tio vinnare i första omgången av den svenska novelltävlingen Novell Gaza med en vacker berättelse om kärlek och hjärtesorg. Men kriget i Gaza förra sommaren har fått henne och många av hennes vänner att skriva helt andra texter.
– Att läsa böcker och att skriva hjälper mig att förstå mig själv och det som händer runt omkring mig, säger Rana Mourtaja.

Ett sätt att bearbeta känslor och ge tankar utlopp

Haya Atatra bor i Ramallah på Västbanken och är 22 år. Även hon skriver för att bearbeta och få utlopp för sina tankar.
– Vi har så mycket inom oss, känslor och funderingar. Jag tror att skrivandet är det enda sättet jag kan uttrycka allt detta på, säger Haya.

Undervisar barn i kreativt skrivande

Genom Tamerinstitutet får de möjlighet att läsa böcker och att uttrycka sig i skrift. Bägge undervisar yngre barn i kreativt skrivande.
– Jag gör många aktiviteter med barnen eftersom de inte förstår vad som egentligen pågår. Vi som vuxna kanske kan förstå vad som händer och ta itu med situatione men för barnen är det svårt ändå. 

Filmaren Annika Widebeck har träffat Rana och Haya i deras hem.