Diakonia - Människor som förändrar världen
Fredspristagaren Rigoberta Menchú Tum vittnade under rättegången mot den åtalade före detta polischefen för brandattentatet mot spanska ambassaden i Guatemala 1980. Rigobertas far var en av de 37 personer som omkom i branden. Foto: Aron Lindblom

90 års fängelse för mord

En domstol i Guatemala dömde på tisdagen ex-polischefen Pedro García Arredondo till sammanlagt 90 års fängelse för händelserna runt massakern i den spanska ambassaden den 31 januari 1980, då 37 människor dog. Diakonia stödjer utredningen av massakern genom människorättsorganisationen Fundación Rigoberta Menchú Tum (FRMT).

2015-01-19

Domstolen var enig

Det tog 90 minuter för domarna att läsa upp domen mot den nu 69-årige före detta polischefen Pedro García Arredondo, som ensam stod åtalad i målet. En enhällig domstol dömde honom till 90 års fängelse för mordförsök, mord och brott mot mänskligheten, inte bara för massakern på själva området utan också för mordet på två studenter som deltog vid begravningen av några av offren från ambassaden.

Den åtalade beordrade brandattentatet

Massakern ägde rum när militärregimens polisstyrkor spärrade av ambassadområdet efter att bondeledare och stundenter tagit sig till den spanska ambassaden i ett försök att rikta internationell uppmärksamhet mot arméns härjningar på landsbygden och förtrycket av dess invånare.

Utan tillstånd från den spanske ambassadören stormade Comando 6, den polistrupp som ex-polischefen förde befäl över, ambassadsbyggnaden. Eldkastare uppges ha använts och de flesta av de 37 personer som omkom hade svåra brännskador. Garcia Arredondo ska över kommunikationsradio också ha gett order om att "ingen fick undkomma levande".

Hindrade räddningstjänsten från att hjälpa offren

Kommandotruppen anklagas dessutom för att ha förhindrat räddningstjänst, personal från Röda Korset och journalister från att komma in på området för att hjälpa de skadade. En journalist som blev vittne till händelserna för snart 35 år sen, beskrev under domstolsförhandlingarna skriken från offren inifrån byggnaden som hjärtskärande, rapporterar den spanska nyhetsbyrån EFE.

"Polisen gjorde sitt arbete"

Via sin försvarsadvokat, som också förde ex-diktatorn Efraín Ríos Montts talan i folkmordsrättegången 2013 , har García Arredondo visserligen medgett att han var på plats, men hävdat att styrkorna bara gjorde det de skulle och att avsikten aldrig var att döda någon. Försvaret har också lagt fram teorin om att offren skulle ha satt eld på sig själva.

Fredspristagarens far omkom i massakern

Fredspristagaren Rigoberta Menchú Tum (1992), vars far var en av dem som dog i massakern, var målsägande och  den första som vittnade när domstolsförhandlingarna mot de ansvariga för dådet inleddes den 1 oktober 2014. Diakonia stödjer människorättsorganisationen Fundación Rigoberta Menchú Tum (FRMT).

Blodig period i Guatemalas interna väpnade konflikt

Händelsen utspelade sig under under en av de mest blodiga perioderna under Guatemalas interna väpnade konflikt (1960-1996) då 250 000 människor dog eller försvann.