En ung man står i ett öppet grönt fält.
Här finns vi

Myanmar

Nästan hälften av befolkningen i Myanmar försörjer sig på att odla för familjens behov. Diakonias mål är att minska fattigdomen i landet. Myanmar har tropiskt klimat med regn som kan leda till översvämningar, jordskred och cykloner. Klimatförändringen gör vädret alltmer oförutsägbart.

Smarta lösningar för klimatet

Diakonia satsar på att öka böndernas möjligheter att hantera förändrat klimat och nyckfullt väder. När det är mycket översvämningar går det inte att odla som vanligt. En smart lösning är då att de börjat odla grönsaker på flottar. En enkel men genialisk idé!

Vi jobbar också med att ta fram planer för att hantera katastrofer. Det är viktig kunskap som räddar liv när läget blir akut.

Klimatförändring och katastrofer påverkar män och kvinnor på olika sätt på grund av deras roller, ansvar och de orättvisor som finns i samhället.

Ofta är kvinnor mer utsatta både vid katastrofer och för klimatförändringarnas långsiktiga effekter. För oss är det därför avgörande att kvinnor har en central roll i alla projekt och i att ta fram planer för hantering av katastrofer. Det är fråga om mänskliga rättigheter för alla. Dessutom gynnar det hela samhället.

En grupp av unga män står i ett grönt fält med högt gräs och träd i bakgrunden. De har solen i ansiktet.

Giftfri odling ändrade hans livsplaner

Diakonias utbildning i hållbart jordbruk förändrade 24-åriga Zin Myo Lwins livsplaner. Han valde bort ett tryggt kontorsjobb i staden för att bli ekologisk bonde.
– Före utbildningen kände jag inte mig själv. Men efteråt visste jag vem jag var, vad som intresserade mig och vad jag skulle göra, säger Zin.
Nu hoppas Zin att flera unga ska göra samma val som. Att Myanmar ställer om till ekologiskt jordbruk är viktigt inför framtiden.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.