En äldre kvinna med munskydd håller i ett matpaket. I bakgrunden syns fler människor och en landsväg.
Här finns vi

Guatemala

Guatemala har en svag demokrati och korruptionen är starkt befäst i landet. Inbördeskriget som pågick mellan 1960 och 1996 har lämnat djupa spår och kvinnor och urfolk är fortfarande de som är mest utsatta både ekonomiskt och socialt.

Möjlighet att påverka

Guatemala är ett av världens farligaste länder för kvinnor. Flera hundra kvinnor mördas varje år av sin partner. Vi hjälper kvinnor som utsatts för våld genom juridisk rådgivning och psykologstöd. Vi anordnar också workshops och utbildningar på landsbygden för att kvinnor ska känna sig säkra att ta steget och delta politiskt. På så sätt kan de vara med och bestämma när beslut tas kring till exempel sexuella och reproduktiva rättigheter, sjukvård och utbildning.

För att Guatemalas demokrati ska kunna förändras till det bättre behöver ungdomar få utrymme att höras. Därför stöttar vi unga aktivister och deras initiativ för ett mer rättvist samhälle. Ett exempel på detta är ungdomar som kontrollerar om politiker håller sina löften och informerar om det i sociala medier.

Matpaket mottas från en kvinna till annan

Matpaket och telefonlinje i karantän

Under coronapandemin har det blivit svårare för många familjer i Guatemala att få maten att räcka till. Inkomsterna i hushållen har minskat samtidigt som det är flera munnar att mätta när barnen stannar hemma från skolan. Fattigdomen har gått från stor till extrem. Matpaketen från Diakonias samarbetsorganisation till familjer har för många blivit den enda möjligheten att få mat för dagen.

Under karantänen i Guatemala har också våldet mot kvinnor ökat. Diakonias samarbetsorganisation öppnade därför en telefonlinje för att kunna stötta kvinnor i våldsutsatta situationer. Telefonlinjen är öppen dygnet runt och är en enormt viktig hjälp för de kvinnor som i sin karantän blivit instängda med sina förövare.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.