Fyra kvinnor sitter på en trappavsats och ser in i kameran.
Här finns vi

Colombia

Visste du att Colombia är Latinamerikas äldsta demokrati? Trots det har landet präglats av blodiga interna konflikter i 50 år. År 2016 skrevs ett fredsavtal under mellan den colombianska staten och landets största gerillagrupp, FARC.  Många hoppades då att freden äntligen skulle bli verklighet. Men även om våldet har minskat, är många grupper fortfarande utsatta.

Fredsbyggandet hotas

Hot och våld mot försvarare av mänskliga rättigheter har ökat. Till följd av coronapandemin har väpnade grupper återtagit makt och kriminella gäng utnyttjar den svåra ekonomiska situationen för att rekrytera unga.  

Alla människor har rätt att leva ett liv i fred och försvara sina rättigheter. I Colombia stöttar vi människor som kämpar för rättvisa och för att sanningen om vad som hänt under kriget ska bli offentlig. Kvinnoorganisationer har spelat en viktig roll i fredsprocessen. Vi stödjer arbetet för att de som utsatts för sexuellt våld under kriget ska få upprättelse och gottgörelse.   

Under de senaste åren har vi skyddat över 100 utsatta aktivister och stöttat deras familjer med mat och bostäder. Att alla röster får höras i fredsbyggandet är en fråga om rättigheter. Det minskar också risken för nya konflikter.  

En kvinna i keps står med armen om två barn. I bakgrunden syns fler barn och ungdomar och en skolbyggnad.

Studera istället för att bära vapen

I stora delar av Colombia är våld och konflikt en del av vardagen. Många barn och ungdomar riskerar att rekryteras till väpnade grupper. På skolan Sol y Esperanza, stöttat av Diakonia, byts vapen och krig mot utbildning och fred. Sedan 2006 har flera tusen barn tagit studenten från skolan. 

 

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.