
Stå upp för biståndet!
20 431 UNDERSKRIFTER
20 431 personer skrev under namninsamlingen för att behålla biståndet på 1 procent av BNI. Tillsammans står vi upp för biståndet som kan innebära skillnaden mellan liv och död, utbildning och fattigdom, frihet och våld för miljontals människor.
Kampanjen avslutades den 11 september. Det går inte längre att skriva under namninsamlingen. Vill du lära dig mer om bistånd? Läs mer om vad det är, vad det gör för skillnad och hur du kan engagera dig.
Rädda biståndet!
Det finns partier i Sveriges riksdag som vill skära ner på biståndet. Miljontals människor som lever i fattigdom och förtryck skulle drabbas. Det kan vi inte acceptera.
Sverige ger idag en procent av landets samlade rikedom i bistånd. En minskning av detta bistånd skulle leda till att fler människor drabbas av fattigdom. Demokrati och jämställdhet som redan idag är på tillbakagång i flera länder skulle begränsas ännu mer. Miljoner människor skulle inte få tillgång till rent vatten, barn skulle inte få gå i skolan och minst en miljon människor skulle få svårt att skaffa mat för dagen. Biståndet behövs mer en någonsin och framsteg riskerar att gå förlorade om det sänks. Det handlar om liv eller död.
Inför valet vill vi ha ett löfte från våra politiker att fortsätta ge minst 1% av BNI i bistånd till människor som lever i fattigdom och förtryck. Sveriges bistånd behövs.

Initiativtagare till namninsamlingen
Diakonias namninsamling är en del av CONCORD Sveriges upprop för att #RäddaBiståndet. Ett stort antal organisationer har gått tillsammans och tagit initiativ till detta upprop med syfte att samla namnunderskrifter och visa våra politiker att vi är många som står upp för biståndet. Alla namnunderskrifter kommer lämnas över till samtliga riksdagsledamöter efter höstens val.

Gör vårt quiz!
Hur många barn i världen går inte i skolan? Och hur många miljoner människor skulle inte få tillgång till rent vatten om biståndet sänks från 1 procent till 0,7 procent av BNI? Gör Diakonias quiz och ta del av osannolika fakta om världen.
Vad gör biståndet för skillnad?
”Utan civilsamhällsorganisationer skulle ingen bry sig om de här barnen. De skulle överges”, säger Bandit Yuenyongtham, landchef i Thailand för Diakonia.
Häng med till Mae Sot, en stad i västra Thailand på gränsen till Myanmar. Här stöttar Diakonia skolor där barn till migrantarbetare får undervisning utifrån sina förutsättningar.
Mer om bistånd
Följ biståndsdebatten!
Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.
