En hundradel för världen

En ynka hundradel kan ge frihet, hälsa och kärlek

När världen ropar kan vi inte vända oss inåt och sätta oss själva framför vår nästa. Coronapandemin, följderna av kriget i Ukraina och klimatförändringarna handlar om liv. Vi har tidigare kunnat enas om att ge en hundradel av våra gemensamma resurser som bistånd. Diakonia, PMU och Act Svenska kyrkan vill tillsammans värna om det löftet. Låt oss göra allt för att det ska fortsätta.

Det svenska biståndet är en viktig del av kampen mot världens orättvisor. Men samtidigt som fattigdomen i världen ökar höjs nu röster i politiken för att minska den del av vår bruttonationalinkomst som går till bistånd. Dessutom används faktumet att människor flyr till Sverige från Ukraina som en ursäkt för att minska vårt bistånd till övriga världen. 

Effekten blir att Sverige, ett av världens rikaste länder, låter de allra fattigaste betala notan. En nota som vi har råd att betala själva. 

Under många år har vi kunnat enas om att ge en hundradel av våra gemensamma resurser som bistånd – oavsett vad som hänt i vårt land och i vår värld. Vi värnar därför om att det statliga biståndet fortsatt ska uppgå till en hundradel av BNI.  

Vi kan inte göra allt men vår kristna tro och övertygelse manar oss att bidra med det vi har, att på Jesus uppmaning älska vår nästa och att ge en röst åt den som saknar det. Den kristna kyrkan bär en stolt tradition av samhällsförändrande engagemang.  

Tillsammans kan vi göra skillnad. 

Vad gör biståndet för skillnad?

”Utan civilsamhällsorganisationer skulle ingen bry sig om de här barnen. De skulle överges”, säger Bandit Yuenyongtham, landchef i Thailand för Diakonia.

Häng med till Mae Sot, en stad i västra Thailand på gränsen till Myanmar. Här stöttar Diakonia skolor där barn till migrantarbetare får undervisning utifrån sina förutsättningar.

Med löftet att bidra sedan 1966

Diakonia startades av flera frikyrkor. Idag ägs vi av Equmeniakyrkan och Svenska Alliansmissionen.

Att stå upp för vår nästa har alltid varit självklart för oss.

Gör vårt quiz!

Hur många barn i världen går inte i skolan? Och hur många miljoner människor skulle inte få tillgång till rent vatten om biståndet sänks från 1 procent till 0,7 procent av BNI? Gör Diakonias quiz och ta del av osannolika fakta om världen.

Engagera din församling för biståndet

Boka oss! Vi kommer gärna på besök.

Foto på Magnus Walan

Magnus Walan

Senior policyrådgivare

Skicka epost
08-453 69 16

Jacob Ämterlind

Projektledare församlingar

Skicka epost
08-453 69 12
Bild på Evelina Rosell

Evelina Rosell

Projektledare engagemang

Skicka epost
08-453 69 78

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.