En procent för världen

En ynka hundradel kan ge frihet, hälsa och kärlek

Rent vatten eller möjlighet till vård om du blir sjuk. Du måste välja bort en. Vad behåller du?
Friheten att säga vad du tycker eller rätten att älska den du vill – vad är viktigast?

Du får bara en av de rättigheterna!
Men du vill så klart inte välja bort något!

Sverige ger idag en procent av landets samlade rikedom i bistånd. De kronorna räddar liv. Om Sverige minskar biståndet kommer massor av människor i världen gå miste om livsviktiga rättigheter som mat på bordet eller att få gå i skolan. Det är helt orimligt!

I år är det val i Sverige. Det finns partier som vill sänka biståndet. Det skulle leda till att människor hålls kvar i fattigdom och förtryck. Många skulle bli utan de mest självklara rättigheterna. Tillsammans kan vi se till att Sverige behåller en ynka procent för världen.

Du spelar roll. Din röst behövs i valet 2022.

Fattigdomen har halverats

Sedan 1990 har fattigdomen i världen halverats! En otrolig bedrift – möjlig tack vare globalt samarbete. Allt fler barn överlever sina första år. Allt färre mammor dör i samband med att de föder barn. Fler och fler har rent vatten att dricka.

Men nu är det år 2022 och den globala pandemin som har satt klorna i världen är långt ifrån över. Utvecklingen går bakåt för första gången på 30 år! Ofattbara 120 miljoner människor har tvingats tillbaka i extrem fattigdom. Jämställdheten går bakåt på flera håll i världen. Samtidigt drabbar klimatförändringarna fattiga länder hårdast.

Smart, effektivt och generöst bistånd handlar om liv och död för världens mest utsatta människor. Om vi ska nå de globala målen för hållbar utveckling behöver vi ett kraftigt ökat bistånd i världen.

Biståndet gör skillnad

Bistånd kan vara skillnaden mellan en vattenkran med rent vatten i stället för att dricka smutsvatten från ett dike. Eller att ha el så att du kan göra läxorna och klara skolan i stället för att tvingas hoppa av och försöka försörja dig utan utbildning. Eller att det finns en trygg plats att rapportera sexuella övergrepp och ett rättsväsende som ställer de skyldiga till svars, i stället för laglöshet.

Pengar som används på ett bra sätt gör det möjligt för fler människor ta sig ur fattigdom och få sina mänskliga rättigheter tillgodosedda. Bistånd innebär att rikare länder delar med sig till fattigare, och det är en viktig pusselbit för att minska fattigdomen och orättvisorna i världen. Genom bistånd motverkar vi också korruption när pengar går till människor och organisationer som arbetar för ett rättvist globalt system.

Sverige är en bra biståndsgivare i världen. Vi ger en procent av bruttonationalinkomsten, BNI (BNI är summan av alla inkomster i ett land) i internationellt bistånd, och biståndet från Sverige håller hög kvalitet. Det ska vi fortsätta med.

För varje krona gör skillnad och bistånd ger människor ett bättre liv.

En äldre kvinna med hatt och sjal om axlarna står i ett landskap med berg och torra slätter.
En flicka ler och gör tummen upp mot kameran

Gör vårt quiz

Testa dina kunskaper om världen

Missa inte att mäta dina kunskaper i vårt quiz med osannolika fakta! Kan du lista ut vilket av de absurda påståendena som är korrekt?

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.