En flicka framför berg
En hundradel för världen

Varför en procent?

De senaste decennierna har vi sett en fantastisk utveckling i värden. Biståndet har bidragit till att över en miljard människor har kunnat ta sig ur fattigdom.

Just nu är utmaningarna många. Auktoritära krafter hotar demokrati och mänskliga rättigheter. Allt fler människor drabbas av fattigdom. Hungern ökar på grund av coronaviruset och restriktioner för att minska smittspridningen. I klimatförändringarnas spår blir extremväder allt vanligare. Nu är det viktigare än någonsin att vi alla hjälps åt, det handlar om liv eller död!

Behåll en procent

Varje biståndskrona gör skillnad. För att bistånd ska fungera bra är det viktigt att det är långsiktigt och inte ändras för ofta, och därför är 1-procentsnivån utmärkt. Att ge en procent av vårt överflöd sänder också en signal till andra länder om att internationellt samarbete är viktigt.

I Sverige finns ett stort stöd för att ge en hundradel av vårt lands samlade inkomster i bistånd. Men det finns de som vill ändra på detta. Som vill se en annan politisk riktning där solidaritet inte längre är viktigt. En politik som inte tycker att vi har gemensamt ansvar för världen. Men bland svenska folket ser det inte ut så. Stödet för biståndet är stabilt. I Kantar Sifos undersökning från sommaren 2020 svarade 62 procent att de ville behålla eller öka biståndsnivån.

Ett procenttecken på en bild av en flicka
En person i ett röstbås.

Varje röst räknas!

Hotet mot biståndet

Nästa år är det val i Sverige. Det finns partier som vill halvera biståndet.

Det skulle innebära att människor hålls fast i fattigdom, att mänskliga rättigheter begränsas och att demokrati och yttrandefrihet hotas. Det får inte hända!

Diakonia arbetar för att beslutet om att ge en procent i bistånd ska stå fast även efter valet 2022. En majoritet av svenskarna är överens om detta. Och vägen dit går via engagerade medborgare som vet att varje röst räknas. Om den så höjs innan valet 2022 eller läggs i valurnan.

Din röst är viktig!

Vill du ge mer än en procent?

Swisha en gåva så är du med och gör världen till en bättre plats!

Varför behöver vi din epostadress?

När du går vidare godkänner du även hur vi använder och behandlar dina personuppgifter. Läs mer i vår integritetspolicy.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.