Diakonia - Människor som förändrar världen
Foto: Adeeb Farhat
Gå tillbaka

Barnen drabbas hårdast

Coronakrisen slår hårt mot barn runt om i världen. Många mår dåligt av att sitta hemma utan skola och sociala kontakter. För Hanaa, som bor i ett flyktingläger i Libanon, är dagens stora ljuspunkt samtalet från Najdeh center.

– Det som hjälper mig under den här pandemin är att vår lärare på Najdeh center organiserar lektioner och träffar online. Det gör mig lycklig, säger Hanaa.

Trots att de inte kan träffas kan de måla, prata och pyssla tillsammans.
Dagarna i flyktinglägret blir tråkiga och innehållslösa när skolan är stängd. Hanaa får inte träffa kompisar eller släktingar. Hon och hennes syskon känner sig instängda i den trånga bostaden.

– Före corona brukade jag och mina kompisar vara ute, vi gick i affärer, till Najdeh center och vi gick till marknaden och handlade mat, säger Hanaa.

Hon saknar sitt vanliga liv.

– Nu kan vi inte träffas, men vi ringer videosamtal. Mina kompisar är också uttråkade och rädda för corona. Vi brukar säga till varandra att rita, läsa, skriva och se på film för att få tiden att gå och vi pratar om hur vi hjälper våra familjer.

Hanaa sitter ofta i sovrummet och leker med sina småsyskon för att hennes mamma ska få det lite lugnare.

– Ibland läser mamma eller pappa sagor för oss alla. Pappa går inte till jobbet nu på grund av corona.

Att bryta isoleringen är livsviktigt

Diakonia stödjer Najdeh center som i vanliga fall har dagöppna center i flyktingläger runtom i Libanon. På centren får både barn och vuxna hjälp att bearbeta traumatiska minnen från kriget och psykologiska problem som uppstått i dess spår.

Coronakrisen har skapat en ny verklighet för Najdeh. När centren måste hålla stängt hittar de nya sätt att ändå fortsätta med den viktiga verksamheten. De flesta möten hålls online, vissa aktiviteter kan genomföras utomhus och i vissa fall har man kunnat träffa barn i små grupper om fem-sex personer.

För Hanaa och alla andra barn som deltar i Najedehs verksamhet är träffarna viktigare nu än någonsin. Att bryta isoleringen, att ha någon att prata med, är nödvändigt för att orka ta sig vidare.

Ge hopp till ett barn

Din gåva gör skillnad

När du lämnat dina uppgifter kommer de att behandlas av Diakonia. Du har rätt till information om hur dina personuppgifter behandlas.