Diakonia - Människor som förändrar världen
Foto: TT
Gå tillbaka

Rädda liv - utbilda poliser

I ett krisläge ställs mycket på sin spets. Det handlar om liv eller död. I Kenya utbildar vi poliser i mänskliga rättigheter. Nu ser vi resultat i form av minskad brutalitet.

– Corona skapar förvirring kring hur vi bör agera i olika situationer, men jag uppmanar alla kollegor att visa medmänsklighet även i vår roll som poliser, säger Evans Momanyi, polis i Nyeri, Kenya.

Coronapandemin skapade en extrem situation i Kenya. Stränga utegångsförbud infördes och att bryta mot dem kunde ge böter och i värsta fall fängelse. På flera platser har polisen använt omotiverat våld och till och med dödsskjutningar för att upprätthålla utegångsförbudet. Polisen har bland annat använt piskor, batonger, tårgas och skarpladdade vapen. En 13-årig pojke har skjutits till döds.

Vi samarbetar med polisstationerna

Men på de 13 polisstationer där Diakonia utbildat poliser i mänskliga rättigheter finns inga rapporter om brister. Tvärtom, de polisstationerna har fått beröm från människor i sitt närområde.

– Utbildningen har ökat vår förståelse för mänskliga rättigheter och att vi ska skydda våra medborgare. Uniformen ger mig inte rätt att göra andra människor illa, säger Evans Momanyi.

Diakonia fortsätter att utbilda poliser under coronapandemin och dessutom får polisstationerna desinfektionsmedel, handskar och masker för att minska spridningen av covid-19.

Stoppa våldet

Din gåva räddar liv - swisha nu!

När du lämnat dina uppgifter kommer de att behandlas av Diakonia. Du har rätt till information om hur dina personuppgifter behandlas.