Diakonia - Människor som förändrar världen
Foto: AGIMS
Gå tillbaka

”Våld mot kvinnor är inget nytt. Men nu har det ökat. Det är synligare.”

Världen över har våld mot kvinnor ökat i samband med coronapandemin. I Guatemala har vi startat en jourlinje dit kvinnor som utsätts för våld i hemmet kan ringa för hjälp. Vi har även delat ut mat och munskydd till utsatta kvinnor som drabbats av matbrist och förlorad inkomst. 

Guatemala är ett av de länder i världen som har högst andel mord på kvinnor och där våld har blivit en del av kvinnornas vardag. Nu, med utegångsförbud och isolering, ökar risken för våld i hemmet. Därför har vi startat en jourlinje dit kvinnor kan ringa och få hjälp i akuta situationer dygnet runt.

– Våld mot kvinnor är inget nytt. Men nu har det ökat. Det är synligare, säger Ammy.

Ammy är en av kvinnorna som bemannar jourlinjen. Via telefon och sociala medier hjälper hon utsatta kvinnor med rådgivning, anmälningar och förmedlar kontakt med advokat. Det är många som ringer och hjälplinjen är här för att stanna.

– Det är uppenbart att den behövs. Även om vi nu är tillbaka på kontoret där vi vanligtvis tar emot utsatta kvinnor fortsätter de att ringa. De letar hela tiden efter hjälp, säger Ammy.

Matpaket till utsatta kvinnor

Åtgärder för att minska smitta har slagit hårt mot många kvinnors försörjning. Deras ekonomiska situation är svår.  

– Jag har det svårt eftersom jag inte har tillräckligt med mat till mina fem barn nu när skolan är stängd. I skolan fick de frukost och min man brukade lämna hemmet klockan fyra på morgonen för att jobba. Nu är vi alla hemma och maten räcker inte till. Men vi behöver ju äta, säger Antonia Pirir.

Antonia är en av dem som tagit emot matpaket från Diakonia. Majs, ris, bönor, olja, pasta, smör, socker, soppor och ett munskydd delades ut till kvinnor som tillhör Guatemalas ursprungsbefolkning och som engagerar sig för mänskliga rättigheter och miljön. De har haft svårt att få hjälp på annat håll. Ett matpaket är en akut insats som gör stor skillnad. 

 

 

Låt inte någon svälta

För 194 kr kan en familj äta sig mätt i två veckor. 

När du lämnat dina uppgifter kommer de att behandlas av Diakonia. Du har rätt till information om hur dina personuppgifter behandlas.