Diakonia - Människor som förändrar världen
Foto: AGIMS
Gå tillbaka

”Våld mot kvinnor är inget nytt. Men nu har det ökat. Det är synligare.”

Världen över har våld mot kvinnor ökat i samband med coronapandemin. I Guatemala har vi startat en jourlinje dit kvinnor som utsätts för våld i hemmet kan ringa för hjälp. Vi har även delat ut mat, handdesinfektion och munskydd till utsatta kvinnor som drabbats av matbrist och förlorad inkomst. 

Guatemala är ett av de länder i världen som har högst andel mord på kvinnor och där våld har blivit en del av kvinnornas vardag. Nu, med utegångsförbud och isolering, ökar risken för våld i hemmet. Därför har vi startat en jourlinje dit kvinnor kan ringa och få hjälp i akuta situationer dygnet runt.

– Våld mot kvinnor är inget nytt. Men nu har det ökat. Det är synligare, säger Ammy.

Ammy är en av kvinnorna som bemannar jourlinjen. Via telefon och sociala medier hjälper hon utsatta kvinnor med rådgivning, anmälningar och förmedlar kontakt med advokat. Det är många som ringer och hjälplinjen är här för att stanna.

Kvinnor från urfolk är extra utsatta

Åtgärder för att minska smitta har slagit hårt mot många kvinnors försörjning som redan tidigare hade en tuff ekonomisk situation. De kvinnor som tillhör Guatemalas urfolk drabbas extra hårt.
Av alla fall som kommit till jourtelefonen är 97 procent från kvinnor som tillhör urfolk, därför är det avgörande att all personal talar både Maya kaqchiquel och spanska. Just nu arbetar tre socialarbetare, två psykologer, en sjuksköterska och en jurist med jourlinjen som har öppet dygnet runt.

– Det är uppenbart att den behövs. Även om vi nu är tillbaka på kontoret där vi vanligtvis tar emot utsatta kvinnor fortsätter de att ringa. De letar hela tiden efter hjälp, säger Ammy.

Stoppa våld mot kvinnor

Den bästa gåvan är den som räddar liv

När du lämnat dina uppgifter kommer de att behandlas av Diakonia. Du har rätt till information om hur dina personuppgifter behandlas.