Vinnarna uppradade under prisutdelning i Colomboa
Nyhet

”Vi representerar tusentals” – Tioårsjubileum för människorättspris

2021-10-22

För tionde året i rad delades priset till försvar för mänskliga rättigheter ut till modiga människor i Colombia som arbetar för en bättre värld.

Tillsammans med Act Svenska kyrkan delade Diakonia den 21 oktober ut pris till människorättsförsvare i Colombia. Tioårsjubileet arrangerades i mindre skala än tidigare år på grund av de rådande pandemirestriktionerna i landet. Men glädjen i att äntligen kunna mötas, se varann i ögonen och tillsammans dela en stund av hopp i salen där priset delades ut gick inte att ta miste på.

Svårt år med pandemi och protester

2021 har varit ett svårt år i Colombia. Pandemin har ökat fattigdomen och ojämlikheten i landet, och avsaknaden av ett fungerande rättssystem har blivit alltmer tydligt. Inte minst under årets första halvår då landet skakades av stora demonstrationer. Det hela startade som protest mot en ny skattereform, men visade sig vara toppen av ett isberg, där demonstranterna bland annat uttryckte sitt stora missnöje mot skillnaderna i sjukvård och utbildningssystem. Under sammandrabbningarna med polis och militär dödades totalt 80 ungdomar, men ingen har hittills åtalats för brotten.

Ceremonin uppmärksammade och hedrade dessa ungdomar genom priset för ”Årets kollektiva handling”, som tilldelades ”Campaña Defender la Libertad: Asunto de todxs”. Organisationen har sedan 2012 dokumenterat övervåld som begås av polis och militär och hade en viktig roll i att registrera kränkningar av mänskliga rättigheter under årets protester.
– Vi kommer alltid att fortsätta stötta människor som bär freden i sina hjärtan. Vi är tre personer som står här framför er idag, men vi representerar tusentals, sa en av talespersonerna för organisationen när hon tog emot priset.

Prisade människorättsförsvarare

Luz Marina Becerra Panesso, som mottog priset i kategorin ”Årets människorättsförsvarare”, sade i sitt tacktal att hon fortsätter sin kamp för att kommande generationer ska kunna leva utan rädsla.
– Jag vill att de ska kunna välja att studera istället för att ta till vapen. Jag vill ha ett land där vi kan omfamna varandra, där freden blomstrar.

För sitt arbete för klimaträttvisa tilldelades Consejo Comunitario Mayor del Río Anchicayá priset i kategorin “Årets kollektiva insats”. Organisationen har även vunnit en rättstvist mot ett energibolag som förorenat dricksvattnet i närheten av staden Buenaventura på Stillahavskusten.
– Vi försvarar vattnet och jorden för livet är omöjligt att leva utan naturen, uttryckte en av representanterna för organisationen när han tog emot priset.

Aida Marina Quilcué fick det heredsvärda priset ”Ett helt liv” för sitt långa arbete för urfolks rättigheter i regionen Cauca i södra Colombia.
– Jag vill tillägna det här priset till alla urfolk i Colombia, till alla kvinnor och barn. Till de som kämpar för sina rättigheter, som försvarar livet och som vågar tänka annorlunda. Att tänka olika är inget brott, sa Aida i sitt tacktal.

Internationellt stöd ger tyngd

Flera av vinnarna påpekade vikten av att internationella organisationer och aktörer synliggör människorättsförsvarares situation och legitimerar deras arbete.
– Diakonia stöttar människor som förändrar världen. Alla vinnare är modiga människor som kämpar för en bättre värld. Vinnarna i år har trots utmaningarna under den pågående krisen fortsatt sitt viktiga arbete. Priset är ett sätt för oss som internationell organisation att visa att människorättsförsvararna har vårt fulla stöd, sa Ulrika Urey, Diakonias regionala chef för Latinamerika när hon delade ut ett av priserna.

– Tack för att ni visar att mänskliga rättigheter inte kan existera med rasism, homofobi, transfobi. Att mänskliga rättigheter inte kan existera i ett patriarkalt, militariserat samhälle. Tack för att ni inte ger upp och att ni ger oss hopp om en bättre framtid, sa Diakonias generalsekreterare, Lena Ingelstam, i sitt tal till vinnarna.

Följ biståndsdebatten!

Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.
Man utvinner guld i flodskreva