Ett porträtt av Karin Wiborn
Personligt

Så kan vi på allvar bli en mänsklighet

2021-07-04

Förenta Nationernas allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna börjar med de fantastiska orden att alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. Jag läser Bibeln och finner samma budskap i ord och i Jesu handlingar. Det är ingen skillnad på oss i värde och därmed heller ingen skillnad i rättigheter. Men oj, vilket gigantiskt arbete vi har framför oss för att förverkliga detta!

Det gäller att gneta på, tänker jag, när jag cyklar till scouterna för att på en liten bråkdel av min tid träffa en minimal grupp 8- och 9-åringar av världens alla barn. ”Många bäckar små”, blir min inspiration till att ge bidrag till Diakonias och kyrkans arbete. Jag lägger min skärv tillsammans med andra för att finansiera arbete för mänskliga rättigheter, jämlikhet och en hållbar värld. Uttrycket ”det är i det lilla” blir meningsfullt för mig när jag hjälper en vän. Samtidigt ser jag att det är på ett annat plan de riktiga förändringarna måste ske för att förklaringen om de mänskliga rättigheterna ska bli sann. Och bli berättelsen om mänskligheten, där vi på allvar lever som en mänsklighet där vi alla är lika i värde och rättigheter.

Ordet ekumenik betyder det gemensamma hushållet. Den goda hushållningen fördelar resurser rättvist och på jämlika villkor. I mitt uppdrag som pastor har jag drivits av människors lika värde och rättigheter. Stundtals är det i motvind eftersom vi sitter fast i system, födsel och ohejdade vanor. Men jag tror på förändring. Jag håller människor som bidragit till förändring högt. Ibland genom att sätta sig ner (som Greta Thunberg och Rosa Parks), ibland genom att resa sig upp. Jag älskar berättelsen om hur Petrus går ut på vattnet för att komma till Jesus. Den är galen och osannolik, och den säger att det omöjliga är möjligt. När Petrus ser hur det blåser blir han rädd och börjar sjunka. Jesus räcker honom handen och undrar varför han tvivlade. Det är en bild jag återkommer till. Petrus på vattnet hjälper mig att tro på att en värld, där alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter, är möjlig.

Karin Wiborn
Biträdande kyrkoledare Equmeniakyrkan

Kvinna står i kvällsljus. I bakgrunden syns låga byggnader och några träd.

Diakonias värderingar

Diakonia kännetecknas av fem värdeord – solidaritet, rättvisa, mod, åtagande och ansvar. De är inspirerade av vår kristna grund, organisationens erfarenheter och analys av världen. De är en påminnelse om att ständigt hålla dessa värden vid liv och en beskrivning av det arbete vi utför.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.