Kampanjbild - Kvinnor iklädda trasiga och blodfläckade brudklänningar
Resultat

Kritiserad våldtäktslag avskaffades

2017-09-19

Med kampanjen ”En vit klänning döljer inte en våldtäkt” lyckades Diakonias samarbetsorganisation ABAAD skapa stor uppmärksamhet kring den kritiserade libanesiska "våldtäktslagen". Kvinnoorganisationer hade då i femton år kämpat för att avskaffa den lag som tillät dömda förövare slippa straff om de gifte sig med brottsoffret. När lagen avskaffades 2017 var det en seger för kvinnors och flickors rättigheter.

Hur många våldtäktsmän som sedan lagen tillkom på 1940-talet hade sluppit sitt straff om de gift sig med den våldtagna kvinnan finns det ingen statistik på. De som förespråkade den kritiserade våldtäktslagen menade att ett giftermål räddade hedern för den våldtagna kvinnan och hennes familj. Motståndarna pekade istället på det paradoxala i att offret dömdes till ett livslångt "fängelse” tillsammans med sin förövare, medan förövaren belönades med giftermål.

Blodfläckade bröllopsklänningar

Det var först 2016, när ABAAD och flera andra libanesiska organisationer med stöd av bland annat FN och Diakonia drog igång en kampanj, som frågan hamnade i medias fokus och på politikernas agenda.

ABAAD genomförde ett flertal demonstrationer med kvinnor klädda i snövita bröllopsklänningar och bandage fläckade av blod för att poängtera att ett bröllop aldrig varken kan sudda ut eller gömma det brott som har begåtts.

Innan kampanjen lanserades visade en undersökning som ABAAD hade låtit göra att enbart en procent av den libanesiska befolkningen kände till artikel 522 i lagen som friade förövarna. Men med informationskampanjen lyckades ABAAD och de övriga organisationerna skapa stor uppmärksamhet kring kvinnor och flickors rättigheter som resulterade i att 20 miljoner människor fick kännedom om lagen.

"Seger för kvinnors och barns rättigheter"

Med det i ryggen kunde organisationerna trycka på för en lagändring i den libanesiska brottsbalken som resulterade i den historiska omröstningen i parlamentet då artikel 522 avskaffades.

– Avskaffandet av artikel 522 i libanesisk brottsbalk är en seger för kvinnors och barns rättigheter i Libanon, för det visar att lagstiftarna vill stötta brottsoffren och stoppa kulturen av straffrihet, sa Roula Masri jämställdhetsansvarig på ABAAD i samband med att lagen avskaffades.

Fortsatt kamp för jämställdhet

I Libanon gick dock åsikterna bland kvinnorättsorganisationer i sär gällande betydelsen av avskaffandet. Vissa organisationer hävdade att lagändringen inte var tillräcklig för att skydda kvinnor och flickors rättigheter.

Roula Masri på ABAAD höll med och menade att även om avskaffandet av lagen var ett steg i rätt riktning måste arbetet med att informera om kvinnors rättigheter och om könsbaserat våld fortsätta för att lagändringen skulle få avsedd effekt.

– ABAAD och våra samarbetsorganisationer kommer att vara kompromisslösa inför lagar och praxis som ifrågasätter kvinnors och flickors värdighet i Libanon, sa Roula Masri då.

ABAAD har fortsatt att medvetandegöra kvinnor och män i de mest marginaliserade grupperna i samhället, så som flyktingar och gästarbetare, om frågor som rättshjälp och reproduktiv hälsa. De har även utbildat prioriterade grupper som polisen i hur de bör arbeta med offer för sexuellt våld för att bryta den existerande kulturen av skuldbeläggande av brottsoffer.

Viktig pusselbit som gör skillnad

– Att förändra diskriminerande och förtryckande lagar är en jätteviktig pusselbit i kampen för jämställdhet, säger Diakonias jämställdhetsrådgivare Jenny Enarsson och betonar att det arbete som ABAAD och de andra libanesiska kvinnorättsorganisationerna utför verkligen gör skillnad.

Två leende kvinnor ser in i kameran. Bakom dem syns en grå byggnad.

Feminism är lösningen

Ingen rättvisa utan jämställdhet

Diakonias opinionsarbete har en tydlig ledstjärna – feminism. Varför? För att överallt i världen är det just flickor, kvinnor och HBTQI-personer som drabbas hårdast av fattigdom och förtryck

Följ biståndsdebatten!

Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.
Man utvinner guld i flodskreva