Nyhet

Regeringens beslut: åter stöd till UNRWA

2024-03-18

Diakonia välkomnar regeringens beslut att återuppta stödet till UNRWA. Nu ser vi fram emot att även utvecklingsbiståndet till Palestina återupptas. 

Situationen i Gaza är förtvivlad och stödet till UNRWA är livsavgörande för människor. Men även stödet till civilsamhället och till människorättsorganisationer i både Palestina och Israel behövs. 

Stödet pausades redan i oktober, för att regeringen ville undersöka om biståndet går till stöd till Hamas. Sida har efter två olika utredningar konstaterat att inget svenskt bistånd går till Hamas - utan till rätt saker. Diakonias generalsekreterare Mattias Brunander säger:

- Varje dag som går utan att biståndet släpps på igen är både upprörande och obegriplig. Lidandet i Gaza är enormt. Och vi befinner oss i en situation där extremister på båda sidor styr utvecklingen mot mer våld och fördjupad konflikt. Stödet till röster som arbetar mot våld och för att den internationella rätten ska respekteras är extremt viktig.  Här behövs både israeliska och palestinska organisationer som kan visa på en väg som bygger på fred och demokrati. 

Civilsamhället har en viktig roll

”De illegala israeliska bosättningarna på ockuperat område byggs ut av Israels nuvarande regering trots protester från både EU, USA och FN. De militanta bosättargrupperna har samtidigt blivit alltmer aggressiva då de känner stöd från de högerextrema partierna och ministrarna i den israeliska regeringen, mord, misshandel, vandalisering, trakasserier mot den palestinska civilbefolkningen är vanliga och i många fall med inga eller mycket låga straff. Här spelar israeliska och palestinska civilsamhällesorganisationer en viktig roll att dokumentera och rapportera övergreppen.”

Joakim Wohlfeil, rådgivare i Konflikt och rättvisa, Diakonia

Följ biståndsdebatten!

Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.
Man utvinner guld i flodskreva