Nyhet

Regeringen vill ni förstatliga biståndet?

2024-03-12

Regeringen har gett myndigheten Sida i uppdrag att utreda om de kan ta över biståndsorganisationernas arbete. Ett beslut som riskerar att rasera ett nu välfungerande bistånd och genom det äventyra väldigt många människors väg ut ur fattigdom, förtryck och ojämställdhet. 

Sida ska utreda om de kan ta över det arbete som myndighetens strategiska partnerorganisationer gör i dagsläget – att förmedla stöd och driva projekt tillsammans med lokala organisationer runtom i världen och att arbeta för ett effektivt och kontrollerat bistånd. Det vill säga allt det arbete som görs av organisationer som Diakonia. 

Är det rätt väg att gå att låta ett välfungerande bistånd luckras upp och år av samarbeten avslutas för att låta staten ta över ansvaret? Eller finns det fördelar med att låta organisationer i civilsamhället vara med och bidra?  

Mattias Brunander, generalsekreterare

Vi anser det senare. Bistånd är att driva politisk förändring. Det går inte att förvänta sig på samma sätt av en tjänsteman på Sida, som går statens vägar. Diakonia och andra biståndsorganisationer finns på plats och har kunskap om både situationen i landet och de organisationer som arbetar för förändring.  

Vi bygger relationer och stort förtroende i länder där det är farligt att försvara mänskliga rättigheter. Vi underlättar för möten mellan civilsamhälle och beslutsfattare, mellan trosbaserade organiseringar och feministiska rörelser. Samtidigt som vi också trycker på internationellt för ökad respekt för mänskliga rättigheter och demokrati i världen.  

Går regeringen vidare med sina planer kommer det krävas en gigantisk myndighet som ska administrera runt 2000 avtal, med både små och stora organisationer.  

Och vad händer med den lilla kvinnoorganisationen som kämpar för sina rättigheter och gör stor skillnad på plats, men som kanske inte ens känner till att det går att söka bidrag direkt från Sida, eller som saknar personal som kan engelska?  

Regeringens förslag är alarmerande. Inte för att det drabbar Diakonia i sig. Utan för att det kommer drabba våra medmänniskor i världen.  

- Regeringen talar om att öka effektiviteten och transparensen i biståndet, men vi börjar mer och mer känna att de drivs av en vilja att tysta det svenska civilsamhället, säger Mattias Brunander, Diakonias generalsekreterare. 

Vi på Diakonia är inte intresserade av att överge alla de människor och organisationer runtom i världen som vi jobbar med. Vi vet att det går att förändra världen med bistånd och vi tänker inte bli tystade.  

Följ biståndsdebatten!

Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.
Man utvinner guld i flodskreva