Pojke i flyktingläger
Podd

Alltid på flykt

2021-12-20

Runt 84 miljoner människor är på flykt i världen och siffran ökar för varje år. I avsnitt 6 av podden Angeläget pratar vi om varför har det blivit såhär illa och vad Sverige och var och en av oss göra åt det.

Sjutton år. Så länge bor en människa i flyktingläger i snitt, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Runt 84 miljoner människor är på flykt i världen och coronapandemin har gjort läget värre. Nästan 50 miljoner av dem är internflyktingar, alltså människor som flyr inom sitt eget land. Nio av tio flyktingar finns i den fattiga delen av världen, en av tio kommer till rika länder. Människor flyr krig och konflikter, men många flyr också för att de lever på en plats där det inte finns mat, jobb eller sjukvård. Att fly för att klimatförändringar gör det omöjligt att bo kvar blir också en allt vanligare orsak.

- Jag skulle önska att vi tänkte lite större och mer globalt på hur vi som mänsklighet fördelar ansvaret för att hjälpa människor på flykt, säger Minna Fredriksson.

Hon är rådgivare för konflikt och rättvisa på Diakonia och berättar i podden om hur livet ser ut för människor på flykt och vad hon tycker att vi andra borde göra. Annette Wallqvist, regionkommunikatör på Diakonia, rapporterar från Libanons flyktingläger där många barn jobbar långa dagar för att försörja sina familjer i stället för att gå i skolan, och Gabriella Riddez, ansvarig för stora givare på Diakonia, reflekterar över begreppet solidaritet. Programleder gör Sofia Hallonsten, pressekreterare på Diakonia.    

Lyssna på podden!

Ett porträtt av Annette Wallqvist

Annette Wallqvist

Pressekreterare

Skicka epost
08-453 69 33

Följ biståndsdebatten!

Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.
Man utvinner guld i flodskreva