Kvinna bär på grenar över axeln
Debatt

Ny granskning: Miljontals drabbas när biståndet skärs

2022-03-22

Att minska biståndet äventyrar fattigdomsbekämpningen och kommer att drabba miljontals människor i världen. Det visar en granskning gjord av Diakonia, We Effect och Plan International Sverige.

Med anledning av kriget i Ukraina sa integrations- och migrationsminister Anders Ygeman på en presskonferens på fredagen att en avsevärd del av de miljarder som behövs för att betala det ökade flyktingmottagandet i Sverige ska kunna tas från Sveriges bistånd, som går till världens allra mest fattiga och utsatta människor.

Redan före kriget var Moderaterna och Sverigedemokraterna tydliga med att de vill sänka det svenska biståndet till 0,7 respektive 0,5 procent av BNI, med argumentet att pengarna behövs mer i Sverige. Diakonia, We effect och Plan international Sverige har granskat vad en nedskärning av det svenska biståndet – från en till 0,7 procent av BNI – skulle innebära i praktiken.

Granskningen visar bland annat att:

  Granskningen, som utgår från antagandet att det humanitära biståndet ska lämnas orört, visar att det långsiktiga förebyggande utvecklingssamarbetet i så fall kommer att skäras med hela 40 procent.

  – Att ta från världens allra fattigaste för att täcka kostnader för andra utsatta är omoraliskt och kortsiktigt. Detta samtidigt som Sverige visar att vi har råd med att till exempel öka försvarsbudgeten. Biståndet är ett av Sveriges viktigaste verktyg för att på lång sikt göra världen mer rättvis, jämlik och hållbar. En sån här nedskärning skulle vara en katastrof för miljoner människor, säger Lena Ingelstam, generalsekreterare på Diakonia.

  Följ biståndsdebatten!

  Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.

  Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.
  Man utvinner guld i flodskreva

  Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

  Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.