En kvinna och två barn sitter på en säng och tittar in i kameran
Nyhet

Nu är Irina och hennes barn i säkerhet

2022-05-23

När tio veckor har gått sedan Ryssland invaderade Ukraina befinner sig en tredjedel av den ukrainska befolkningen på flykt. Men fortfarande är miljoner människor kvar i områden där kriget pågår, utan möjlighet att kunna ta sig därifrån. Katastrofen har tagit enorma proportioner.

Mitt i denna tragedi kan vi hjälpa människor att överleva.
Irina är en 31-årig sjuksköterska som innan kriget i Ukraina bodde i Donetsk med sin man och barnen Tapolina, 8 år och Mathou, 5 år. Det var då. Nu bor de tillsammans med cirka 90 andra personer i ett flyktingcenter i västra Ukraina. Här är de trygga. De har mat, en sovplats och stöd.

I början av kriget kallades Irinas man in i militären och Irina och barnen flyttade in hos hennes föräldrar. Huset hade ingen källare så när striderna var nära kröp Irina och barnen ihop under en hög med möbler.

Irina berättar:
– Under krigets första dagar försökte jag säga till barnen att det var åska, men när missilerna slog ner i närheten började barnen skrika och vägrade lämna sin hemmabyggda ”möbelkoja”. De åt där och de gjorde sina behov där. De var så rädda. Jag insåg att situationen var ohållbar, vi kunde inte vänta, utan var tvungna att ge oss av.

Resan västerut var lång och svår, på ett av tågen befann sig tjugo gånger fler människor än vad det fanns säten!

Osäkert för barnen

På flyktingcentret i västra Ukraina upplever de en relativ trygghet, men den är skör. Rädslan för att kriget ska komma närmre finns hela tiden i bakhuvudet. Likaså oron för Irinas föräldrar som vägrade lämna sitt hus och är kvar i Donetsk. Åttaåriga Tapolina försöker följa med i skolan via distansundervisning så gott det går, men flyktingcentret är inte en optimal miljö för att få studiero. Till hösten är det meningen att Mathou ska börja skolan. Ingen vet hur det blir med hans skolgång.

En man i väst pratar med en kvinna och två barn

Familjen är i trygghet

På flyktingcentret får Irina och barnen mat och en trygg plats. Personalen gör allt för att stötta dem, men situationen är svår. Irina försöker köpa extra frukt och mjölkprodukter till barnen med sina sparpengar.

Irina vill inte lämna Ukraina. Hennes mamma, pappa och syster är kvar i landet.
– Om jag skulle få besked om att den ukrainska flaggan vajar i våra städer så skulle jag vara på tågstationen inom en halvtimme, berättar hon. Men som läget är nu kan vi inte återvända. Städerna lyder under en annan flagga. Vi vill inte leva där. Och dessutom är vi inte tillåtna att återvända eftersom min man är i armén.

Generösa gåvor

Allt det här är möjligt tack vare generösa gåvor från Diakonias givare. Över 81 000 flyktingar från Ukraina har fått del av hjälpinsatserna från Diakonias samarbetsorganisationer inom vårt globala nätverk Act Alliance.

Tre barn som öppnar ett paket med mat.

Just nu

Vi delar ut matpaket i Ukraina

Människor i Ukraina flyr nu för sina liv från en allt mer desperat situation. Tillsammans med det globala nätverket Act Alliance och lokala organisationer finns vi på plats både i Ukraina och vid gränsen till Ungern. Vi delar ut mat och hygienartiklar till behövande.

I denna humanitära kris är behoven enorma. Ditt stöd gör skillnad!

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.