fredsduva på separationsmur
Nyhet

Myanmar anklagas för folkmord i FN-domstol

2020-02-05

Rohingyerna måste skyddas av Myanmar, det har FN:s internationella domstol slagit fast i ett första steg i den rättegång om folkmord som nu har dragit igång och väntas pågå under flera år. Sverige måste vara ett av de länder som sätter press på Myanmar för att de ska följa domstolens beslut.


Det är Gambia, med stöd av 57 medlemmar i organisationen för islamskt samarbete, som har valt att dra Myanmar inför rätta för folkmord i den internationella domstolen i Haag. Över 730 000 människor ur den muslimska minoritetsgruppen rohingyer tvingades fly när en offensiv från Myanmars regering inleddes i delstaten Rakhine 2017. Många flydde till grannlandet Bangladeshs största flyktingläger Cox's Bazar, där de fortfarande lever under svåra förhållanden.

Om Myanmar döms skyldigt för folkmord, vilket kan ta år att avgöra, kan landet pressas att betala för att återuppbygga byar, införa lagar som hindrar att det händer igen och tillåta mer internationell granskning. FN-domstolen ICJ har gått med på Gambias krav om att rohingyerna bör skyddas under tiden som rättegången pågår.

Måste sätta press

I en debattartikel i Financial Times skriver Mynamars statskansler Aung San Suu Kyi att rohingyer på flykt har överdrivit sina berättelser om övergreppen. Hon skriver att Myanmar är ett offer för ogrundade utsagor från FN och människorättsorganisationer.

"Chanserna för att Aung San Suu Kyi genomför ICJ:s beslut kommer att vara lika med noll såvida inte betydande internationella påtryckningar tillämpas," säger Anna Roberts, verkställande direktör för rättighetsgruppen Burma Campaign UK till The New York Times.

Det är därför viktigt att även Sverige sätter press på Myanmar att efterleva ICJ:s beslut om att skydda rohingyerna under tiden som rättegången pågår.

Ett porträtt av Joakim Wohlfeil

Joakim Wohlfeil

Policyrådgivare, konflikt och rättvisa

Skicka epost
08-453 69 21

Följ biståndsdebatten!

Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.
Man utvinner guld i flodskreva