Mattias Brunander will be Diakonia's new general secretary.
Nyhet

Mattias Brunander föreslås bli general-sekreterare

2023-05-11

Efter åtta månader som tillförordnad generalsekreterare kliver nu Mattias Brunander in i rollen ”på riktigt”. Beslutet blir formellt efter Diakonias årsmöte i juni.
- Det är ett väldigt stort, hedersamt uppdrag, säger han.

För ett år sedan var Mattias Brunander biträdande generalsekreterare med fokus på intern, strategisk utveckling – en roll som han tyckte passade honom perfekt. Men när förra generalsekreteraren Lena Ingelstam slutade föll det på Mattias att axla rollen som tillförordnad.

- Jag har aldrig tidigare tänkt att jag skulle söka en sådan här roll. Jag var väldigt nöjd med att jobba internt och mer processinriktat. Men efter att ha praktiserat några månader på tjänsten insåg jag att jag har mycket att ge. Jag har alltid valt jobb utifrån den drivkraften – var kan jag göra mest nytta, i vilken roll jag har mest att bidra med. Nu kände jag att det var här, som generalsekreterare på Diakonia, berättar han om varför han sökt tjänsten.

Mattias tillträder inte med svulstiga löften eller storvulna planer. De viktigaste besluten för Diakonia den närmaste tiden är redan fattade, menar han. Med en relativt ny global strategi och flera andra viktiga strategier på gång. Han vill också jobba vidare med de feministiska principerna.

- För mig är det angeläget att inte detta viktiga arbete bromsas upp, säger han.

Framåt vill Mattias Brunander även bidra till att skapa en mer effektiv och snabbrörlig organisation som är mindre sårbar mot de politiska svängningar som påverkar organisationens finansiering och de utmaningar som finns i de länder Diakonia arbetar.

- Vi verkar i en krisbransch. Men vi är inte rädda för att ta oss an sådana här utmaningar. Det är ju därför vi finns. När vi ser hur den nya regeringen i Sverige missförstår biståndets roll och hotar med nedskärningar utan att begripa konsekvenserna, då är det tydligt att Diakonia behövs i debatten. Vi ger oss in i den med mod och solidaritet och för rättvisa, uppbackad av hela vår stora strategiska verksamhet ute i världen, säger han.

Mattias Brunander säger också att han ser sig som feminist och vill arbeta för att jämställdhet ska ta ännu större plats i de olika programmen, men också för större mångfald i organisationen.

- Jag inser ju att jag som en vit, medelålders man inte bidrar inte till den mångfald vi skulle vilja se i Diakonias ledning. Jag kan bara säga att jag är medveten om det och vill fortsätta jobba för en ökad mångfald. Jag är och kommer alltid vara en fanbärare för feministiska principer och jag vill vara med om att förändra de strukturella orättvisor som det handlar om, säger han.

Det formella beslutet om ny generalsekreterare väntas tas på Diakonias ordinarie årsmöte 8 juni.

Mattias Brunander

Ålder: 55 år
Familj: Gift med Carolina Poggio från Argentina, som jobbar på RFSU. Ett barn Minea, 14 år.
Bor: Söder om Stockholm omgiven av skog.
Uppväxt: I familj aktiv i Centrumkyrkan i Farsta, en församling ansluten till Equmeniakyrkan.
Intressen: Musik, böcker, träning, snickra, matlagning.

Följ biståndsdebatten!

Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.
Man utvinner guld i flodskreva