Nyhet

Mattias Brunander är Diakonias generalsekreterare

2023-06-12

Mattias Brunander har formellt valts till ny generalsekreterare för biståndsorganisationen Diakonia. Beslutet togs av Diakonias årsmöte den 8 juni. Mattias Brunander har lång erfarenhet av bistånd och har närmast arbetat som tillförordnad generalsekreterare på Diakonia.

Diakonias årsmöte utsåg i eftermiddags som väntat Mattias Brunander till ny generalsekreterare för organisationen. Det formella beslutet fattades av representanter för Diakonias huvudmän, Equmeniakyrkan och Svenska Alliansmissionen.

- Vi på Alliansmissionen är mycket glada för att Mattias nu är vald som generalsekreterare för Diakonia. Nu vill vi tillsammans med honom och övriga medarbetare fokusera på Diakonias viktiga arbete, säger Svenska Alliansmissonens missionsledare Ulf Häggqvist.

Även Lasse Svensson, kyrkoledare i Equmeniakyrkan, är nöjd med dagens beslut.

- Jag är glad och tacksam att vi på årsmötet enhälligt valde Mattias till generalsekreterare för Diakonia och jag tror detta kommer bli väldigt bra! Mattias känner Diakonia mycket väl vilket är en viktig förutsättning för att kunna leda i denna tid med stora utmaningar. Jag ser verkligen fram emot fortsatt samarbete!

Mattias Brunander känner organisationen väl

Det har gått över 20 år sedan Mattias Brunander första gången började jobba för Diakonia, då på regionkontoret i San Salvador. Sedan dess har Mattias Brunander haft många olika tjänster, både på huvudkontoret och på regionkontoren i Chiang Mai och Bogotá. Han känner organisationen väl. Nu vill han jobba för att organisationen ska bli mer robust och mindre sårbar för politiska svängningar, i Sverige och i övriga världen, som påverkar både finansiering och möjligheter att verka. Dessutom vill han se fler partner som arbetar för jämställdhet, att Diakonias mervärde ska vara tydligt och att organisationen ska fortsätta vara en stark röst i debatten.

Mattias Brunander är uppvuxen i en familj som varit aktiv i en baptistförsamling, Centrumkyrkan i Farsta söder om Stockholm. Han är också väl förtrogen med Diakonias huvudmän och det församlingsliv och den folkrörelse som utgör Diakonias bas.

Mattias Brunander kommer från huvudkontoret i Alvik utanför Stockholm leda verksamheten för cirka 274 anställda med kontor i 21 länder, som på plats samarbetar med över 350 lokala organisationer. Fokus för arbetet är mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet.

Följ biståndsdebatten!

Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.
Man utvinner guld i flodskreva