Nyhet

Människorättspris till aktivister ger hopp

2022-10-20

På torsdagen delade Diakonia tillsammans med Act Svenska kyrkan för elfte året i rad ut pris till människorättsförsvarare i Colombia. Priset har en stark tradition av att ge framstående aktivister stöd och uppmärksamhet.
– Vi är inte ensamma, utan tusentals, till och med miljontals, sa Luz Estrella Romero Villalba, pristagare i kategorin årets människorättsförsvarare.

Under en högtidlig ceremoni i Bogotá delades pris i fyra kategorier ut. Först ut var alltså den feministiska advokaten Luz Estrella Romero Villalba som mottog pris som årets människorättsförsvarare för sitt arbete för kvinnor och flickors rättigheter. Luz Estella som på grund av sin säkerhetssituation inte befinner sig i Colombia fanns med via länk. Hon berättade att hennes beslut att lämna Colombia också var ett sätt att arbeta för rättigheter, hennes sons rätt att leva ett tryggt liv.
– Jag tar emot det här priset för alla som inte längre är med oss. Till alla kvinnor som trots stora motgångar försvarar sina rättigheter. Vi är inte ensamma, utan tusentals, till och med miljontals. Idag firar vi, som vi borde göra varje dag för vi har rätt att leva fria.

Hoppfullt efter svåra år

De senaste två åren har varit en stor utmaning för många människor i Colombia. Pandemin slog hårt mot landet, inte bara viruset i sig, utan också i form av ökat våld på många håll. Säkerhetssituationen för människorättsförsvarare var värre än någonsin och många människor stod utan inkomst när hela samhället stängdes ner.
Även 2022 har varit ett mörkt år för fred och demokrati i världen, men i Colombia har nya framsteg mot fred tagits. Den så kallade sanningskommissionen har i år lämnat in sin slutgiltiga rapport med tydliga förslag på hur rättvisa och upprättelse kan skapas, och den nya vänsterregeringen som tillträdde i augusti har stora ambitioner gällande uppföljandet av fredsavtalet, vilket har skapat hopp i civilsamhället.

Somos Génesis, ett nätverk som består av 160 organisationer som arbetar för afrocolombianer, urfolk, ungdomar och barns rättigheter prisades för sitt arbete för sanning, rättvisa och upprättelse för offer för den väpnade konflikten.

Organisationen LIMPAL Colombia, filial till den internationella organisationen Women’s International League for Peace and Freedom, mottog pris för sitt arbete för nedmontering av militarismen, kvinnors deltagande i fredsbyggande och psykosociala stöd till offer och för kvinnors aktiva deltagande.

Ett liv av aktivism

Edilia Mendoza Roa fick det prestigefyllda priset ”ett helt liv” för över 30 år av aktivism och arbete för kvinnors rätt till mark och mänskliga rättigheter. Hon hade en viktig roll i påverkansarbetet för att stärka kvinnors roll på landsbygden.
– Jag började min aktivism 1983 då jag gick i min första demonstration. Jag förälskade mig i bonderörelsen för jag visste att våra rättigheter är värda att kämpa för, och sedan dess har jag fortsatt. Det här priset vill jag tillägna alla kvinnor i världen som lever och kämpar för sina rättigheter på landsbygden, sa Edilia Mendoza Roa.

Diakonias internationella chef Anna Eggelind lyfte i sitt tal att människorättsförsvarare som arbetar för demokrati och rättvisa är ljuset som skapar en motvikt mot den våg av repression, våld och diskriminering som vi ser i världen idag.
– Det hopp som vi ser i Colombia idag är ett resultat av ert mod och tron på att förändring är möjlig. Hoppet är ett resultat av er otröttliga kamp för ett Colombia med rättvisa, jämlikhet och ett fredsbygge baserat på sanning. Idag firar vi ljuset och hoppet, sa Anna Eggelind.

Följ biståndsdebatten!

Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.
Man utvinner guld i flodskreva

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.