Gruvarbetare i DRC utanför gruvöppning
Nyhet

Krav på modernisering vid utnämning av nästa Världsbankspresident

2019-07-03

Just nu pågår en process för att utse nästa ledare för Världsbanken efter sittande presidenten Jim Yong Kim. I teorin kan alla medlemsländer nominera en kandidat. I praktiken är det USA som utser presidenten enligt en förlegad "gentlemen's agreement". Det är dags för en rättvis utnämningsprocess.

I en gammal absurd överenskommelse mellan USA och Europa får den förstnämnda ledarskapet för Världsbanken i utbyte mot att en europé alltid utses till chef för Internationella Valutafonden, IMF. Denna gamla ”gentlemen’s agreement” som den ibland kallas skulle vara skrattretande om det vore så att Världsbanken var en oviktig institution. Men Världsbanken spelar en ledande roll för utveckling, inte minst i utvecklingsländer, och det är hög tid att utnämningen av dess ledare moderniseras.

Krav på öppen process och relevanta meriter

Diakonia har tillsammans med 130 andra undertecknare runtom i världen skrivit ett öppet brev till Världsbankens exekutivdirektörer som representerar bankens medlemsländer, så även Sverige. I brevet uppmanar vi dem att se till att utnämningen av president sker i en öppen process, och att en kandidat väljs baserat på hens relevanta meriter att leda en av världens viktigaste multilaterala institutioner – en institution vars främsta mandat är att utrota fattigdomen.

Vi framför bland annat att en majoritet av röster baserat på ägarandelar i banken inte längre är ett relevant sätt att utse en president på. Istället bör en kandidat väljas som också har stöd hos en majoritet av medlemsländerna. Det skulle innebära att utvecklingsländer – där banken spelar störst roll som långivare, rådgivare etc – får en starkare röst.


Följ biståndsdebatten!

Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.
Man utvinner guld i flodskreva