En ung tjej på cykel vinkar till en kvinna
Personligt

Kraften i förebilder – att cykla för en bättre framtid!

2021-06-15

Att man kan motarbeta barnäktenskap genom att lära unga tjejer att cykla. Stanna upp och smaka lite på den meningen. På innebörden. Även om jag har fått ta del av cykelprojektet ett tag nu, blir jag fortfarande lika förvånad, upprymd och intresserad. Hur är det möjligt? Kan det vara så ”enkelt”? Att man hittar en lösning på ett problem (lära någon att cykla) som sedan likt fjärilens vingslag påverkar på en helt annan nivå (barnäktenskap) – det är otroligt!

Det drabbar mig också på ett så mycket djupare plan när jag relaterar till min egen frihet. Att kunna susa ner för en backe med vinden i håret utan att någon lyfter ett ögonbryn över att en kvinna faktiskt får cykla. Att jag har en fjortonåring hemma med allt var det innebär att gå mot vuxenvärlden. Hos henne finns ingen oro för att bli bortgift eller hur och om hon ska kunna ta sig säkert till skolan. Att det inte är så för flickorna i Bangladesh. Att en av fem flickor under femton (bara barn ju!!) riskerar att bli bortgifta. På grund av fattigdom, okunskap och normer.

Samtidigt blir jag fylld av kraft och glädje när jag hör Sharifa 13 år berätta hur hon såg andra tjejer cykla och hur hon sedan lärde sig i smyg. Vikten av förebilder – ”Kan de, så kan jag”! Hur hon med hjälp av Diakonias cykelprojekt har fått lära sig mer om sina och andra flickors rättigheter. Hur hon fått mod och kunskap att övertala sina föräldrar om att det är okej att hon cyklar, även om grannar och bekanta skulle prata illa om henne. Om hon vill cykla finns det ingen lag som kan stoppa henne. Och hur hon nu har lärt sin storasyster att cykla, och drömmer om att bli pilot.

Om vi på något sätt kan hjälpa tjejer i Bangladesh att få lite mer rörelsefrihet och kunskap om jämställdhet och lagar, så att de får en chans till något som vi tar för givet, så känns väl det en självklarhet? Så mäktigt att känna hur kraften av friheten genom att cykla sprider sig över världen. Tillsammans kan vi göra det.

Text av Isabelle McAllister, programledare och författare.
Isabelle brinner för flickors rättigheter och stöttar Diakonias cykelprojekt.

Isabelle McAllister
Isabelle McAllister är kreativ omställningsaktivist, föreläsare och programledare. Hennes hjärta bankar för att laga och vårda, uppskatta det gamla och bidra till rörelsen för ett klimatsmart liv.

Swisha en gåva

Din gåva är viktig. Tillsammans förändrar vi världen!

Varför behöver vi din epostadress?

När du går vidare godkänner du även hur vi använder och behandlar dina personuppgifter. Läs mer i vår integritetspolicy.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.