Nyhet

Kolerautbrott i Zimbabwe

2024-02-21

I skuggan av de humanitära katastroferna i Ukraina och Palestina, plågas Zimbabwe av ett svårt kolerautbrott. Tiotusentals människor har insjuknat och drygt 500 har dött. Men något så enkelt som vatten, tvål och handsprit kan rädda liv – därför startar Diakonia en katastrofinsamling.  

Rent vatten är en bristvara i Zimbabwe. Det är en konsekvens av dåligt ledarskap, korruption och politisk splittring. Myndigheterna lever inte upp till sitt ansvar att se till att det finns fungerande infrastruktur för vatten och avlopp. Människor i framför allt fattiga områden tvingas ta vatten från brunnar som smutsats ner av avloppsvatten.  

– Zimbabwe är ett land med stora utmaningar även i vanliga fall, och vårt stöd till befolkningen är viktigt på både kort och lång sikt. Vi får rapporter från Zimbabwe nu om stora behov av stöd i samhällen drabbade av kolera och våra kollegor och samarbetsorganisationer på plats gör vad de kan för att hjälpa. Jag är glad att vi nu även kan samla in medel här i Sverige till denna viktiga insats., säger Sofia Hallonsten, kommunikations- och insamlingschef på Diakonia. 

Kolerautbrottet i Zimbabwe riskerar att påverka över tio miljoner människor, varav hälften är barn. Kvinnor och flickor är extra sårbara för smittan eftersom de ansvarar för att ta hand om sjuka familjemedlemmar, tömma latriner, hämta och hantera vatten samt laga mat.   

– Behovet av material för att testa vattenkvaliteten är akut. Vi behöver också resurser för att sprida information och för att se till att skolorna har tvål. Just nu kämpar jag med ungefär 400 fall av kolera i mitt område, berättar en medarbetarna i Harare.  

Kolerautbrottet i Zimbabwe hänger samman med de politiska och ekonomiska utmaningarna i landet. Strömavbrott är vanligt, infrastruktur för vatten och avlopp är på många håll trasigt. I många områden kan kranvattnet vara avstängt i en till två veckor, vilket tvingar människor att använda vatten från dammar eller brunnar där risken för föroreningar är stor.   

Diakonia med samarbetsorganisationer fanns på plats i Zimbabwe redan innan det akuta kolerautbrottet. Vårt huvudfokus är att jobba för jämställdhet och demokrati, så att myndigheter och ledare kan ställas till svars när de inte tar sitt ansvar. Nu skalar vi upp och anpassar arbetet till den akuta situationen. 

Detta gör vi just nu:   

 • Handdesinfektionsmedel distribueras på skolor, hälsokliniker och allmänna platser.   
 • Vattenbehållare desinficeras vid vattenhämtningsplatser för att stoppa spridning av smittan. Vattenreningskemikalier delas även ut till hushåll, skolor och vårdcentraler.  
 • WASH-kits bestående av spann med tvål, desinfektionsmedel och vattenreningsmedel delas ut till de mest sårbara hushållen, skolor och vårdcentraler.  
 • Information om hur man skyddar sig mot kolerasmitta sprids i drabbade områden.   
 • Stöd ges till människor som förlorat anhöriga i sjukdomen.   
 • Medicin mot kolera distribueras till lokala kliniker i samarbete med hälsomyndigheten.   
 • Informationskampanjer om vaccination mot kolera genomförs för att hindra framtida utbrott.   
  En bild av tre barn i skoluniformer som tvättar händerna vid en liten kran.

  Kolerautbrott i Zimbabwe

  Ge en gåva till insamlingen

  Du kan bidra till vår insamling som går till bland annat handdesinfektionsmedel och tvål till skolor och vårdcentraler samt medicin och vaccin mot kolera.

  Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

  Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.