En flicka tittar på ruinerna av ett höghus som förstörts i Gaza.
Nyhet

Handling krävs — få till stånd eldupphör

2023-10-29

Diakonia fördömer urskillningslösa attacker mot civila i Gaza, Västbanken och Israel. Sverige måste omedelbart kräva ett vapenstillestånd för att skydda civila och upprätthålla humanitära åtaganden.

Vi uppmanar Sveriges regering att agera nu för att säkerställa ett omfattande och stabilt flöde av humanitära förnödenheter. Den humanitära situationen i Gaza är akut. En miljon barn i Gaza lever i extrem utsatthet.  

“Barn och vuxna skriker och letar efter säkra utrymmen. Men det finns inga”, säger en medarbetare på vår samarbetsorganisation Tamer. Enligt Rädda Barnen har över 3000 barn dödats i Gaza de senaste tre veckorna. Det är fler än det antal barn som dödats i konflikter i världen sedan 2019.  
 
Röda Korset har beskrivit situationen som ett kolossalt misslyckande av världssamfundet. Även EU:s utrikespolitiske talesperson Josep Borell uttrycker sig i liknande termer och menar att de många civila som dött i Israel och Gaza är en konsekvens av brott mot internationell humanitär rätt. Att Sverige då lägger ner sin röst när FN:s generalförsamling ska rösta om ett eldupphör är oacceptabelt.  

Vi delar statsministerns uttalande att det inte går att föra in förnödenheter när bomber faller. Men reaktionerna från världssamfundet är för långsamma och för svaga. Vi delar även internationella Röda korsfederationens och EU:s utrikeschefs Borrells analys att evakueringen av norra Gaza och blockaden av mat, vatten och el inte är förenlig med den humanitära rättens principer. 

Vi lider med alla offer och anhöriga till de som dödats och skadats - både efter Hamas avskyvärda attack i Israel och efter Israels bomber i Gaza.  
 
Nu måste ett eldupphör komma till stånd. Alldeles för många civila, däribland barn, har dödats. Det måste få ett slut. 

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.