Provisoriska hus i Gaza
Nyhet

Gaza är redan i kris – covid kan bli förödande

2020-04-06

I en pågående konflikt där ständiga övergrepp mot mänskliga rättigheter kombineras med svag sjukvård kan covid-19-krisen drabba extremt hårt. Diakonia och andra organisationer varnar nu EU för hur situationen kan eskalera i det ockuperade Palestina.

I många av de rika länderna med utvecklade sjukvårdssystem har covid-19 redan gett katastrofala följder för både enskilda och samhället. Men i regioner med pågående konflikter kan situationen bli långt värre. Våld, övergrepp mot mänskliga rättigheter, brott mot folkrätten och rättsosäkerhet kombineras med svag sjukvård och brist på samhällsservice.

Sjukvården undermineras

Ett av områdena där befolkningen befinner sig i en extrem risksituation är det ockuperade palestinska territoriet på Västbanken, i östra Jerusalem och Gaza. Både följderna av Israels ockupation och den interna konflikten mellan den palestinska myndigheten på Västbanken och Hamas de facto-regim i Gaza underminerar möjligheterna att förstärka sjukvården i den omfattning som behövs.

Tätbefolkade områden och flyktingläger både på Västbanken och i Gaza ökar riskerna för en snabb spridning av det nya coronaviruset. Samtidigt fortsätter israeliska myndigheter sina olagliga rivningar av privata och offentliga byggnader, palestinska civila fortsätter att attackeras av militanta bosättare och Israels armé och polis saknar ännu förmågan att skydda civilbefolkningen

EU måste trycka på

Tillsammans med ett flertal europeiska bistånds- och människorättsorganisationer varnar Diakonia EU för utvecklingen för den palestinska civilbefolkningen och kräver att EU och dess medlemsstater gör följande:

  Ett porträtt av Joakim Wohlfeil

  Joakim Wohlfeil

  Policyrådgivare, konflikt och rättvisa

  Skicka epost
  08-453 69 21

  Följ biståndsdebatten!

  Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.

  Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.
  Man utvinner guld i flodskreva