En kvinna ler och håller en enkel järnspis
Personligt

En spis med extraordinärt värde

2023-02-15

Den 24 februari markerar den tragiska ettårsdagen av kriget i Ukraina. Minns du hur det var i början av förra året? Vi hade precis börjat se ljuset efter covidpandemin som förlamat världen i två år. Nu fanns det hopp om en bättre tid.

Då anföll Ryssland Ukraina, och krig blev en ny verklighet i Europa. Barn, kvinnor och män flydde för sina liv, hopträngda i överfulla tågvagnar västerut.

Ett år senare skakar ukrainska städer fortfarande av bombanfall och miljontals människor har flytt sina hem på jakt efter trygghet, många av dem inom landet.

Under hela året har Diakonias samarbetsorganisationer arbetat outtröttligt för att hjälpa flyktingar, både i Ukraina och i grannländerna. Vintern är en extra utmaning – det blir kallt i Ukraina. Nyligen träffade en kollega på vår samarbetsorganisation Natalia, som fått en vedspis genom insatsen.

– Det enda vi har är ved. Jag bestämmer först hur mycket vi kan avvara och tänder sen spisen. Ofta startar jag den på kvällen, och sätter en gryta ovanpå som får småputtra under natten berättar Natalia.

Liksom många andra tvekade Natalia länge innan hon lämnade sitt hem i Lyman i Donetskregionen. Men när raketer slog ner utanför huset så att både fönster och tak gick sönder, fanns inget alternativ. Hennes tillflykt blev ett skjul utan badrum och uppvärmning i den lilla staden Zmiiv. Hon har försökt fixa till det så gott det går och hängt filtar framför fönstren för att hålla kvar värme där inne.

Natalia är beroende av nödhjälp för att få mat till sig och barnen. Hennes son behöver specialkost och dottern har både hjärtproblem och psykiska trauman av kriget. Med stöd från Diakonias samarbetsorganisation har en ungdomsförening i staden utvecklat en smidig järnsspis, och Natalias familj är en av de som fått en sån till sin enkla bostad. Spisen klarar sig på väldigt lite ved och kan dessutom användas till både matlagning och uppvärmning. För Natalias familj, i ett skjul utan el och värme, gör spisen underverk i all sin enkelhet. Eller med Natalias egna ord:

– Den har ett extraordinärt värde.

Natalia är en av hundratusentals människor som fått hjälp att överleva med hjälp av insamlingen till krigets offer i Ukraina. Insatsen är möjlig tack vare en otrolig generositet och vilja att hjälpa medmänniskor i nöd.

Text av Julia Gerestrand, insamlingsansvarig

En kvinna och två barn tittar in i kameran.

Ge en gåva som värmer

Hjälpen når fram i Ukraina. Diakonias samarbetsorganisationer finns på plats och delar ut mat- och hygienpaket till familjer som tvingats fly från sina hem.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.