Tecknad bild på kvinna med sjal på huvudet.
Nyhet

“Drömmen är att uppnå rättvisa” – Lottie Cunningham tar emot Right Livelihoodpriset

2020-12-03


Idag tar Lottie Cunningham Wren emot årets Right Livelihoodpris. Hon prisas för sitt hängivna arbete med att försvara urfolks lagliga rätt till mark, naturresurser och självbestämmande i Nicaragua. ”Drömmen är att uppnå rättvisa för mitt folk”, säger Lottie.

– Det är med stor ödmjukhet som jag tar emot detta pris. Denna kamp är avgörande för folket i Nicaragua, som de senaste åren upplevt den djupaste krisen för mänskliga rättigheter i landets historia, sa Lottie när det stod klart att hon vunnit priset.

Lottie Cunningham Wren är grundare till Diakonias samarbetsorganisation CEJUDHCAN i Nicaragua. Som advokat och människorättsförsvarare lever hon och hennes kollegor under ständigt hot. De arbetar i ett av de mest fattiga och utsatta områdena i Latinamerika, på Atlantkusten i Nicaragua. Med livet som insats står de upp för rättvisa och mänskliga rättigheter.

– Detta erkännande hade inte varit möjligt utan mina kollegor. Var och en av dem har min eviga tacksamhet. Vår dröm är att uppnå rättvisa för vårt folk, säger Lottie.

Att uppmärksamma Lotties arbete är avgörande för att hon ska kunna föra kampen vidare.

Allt fler människorättsförsvarare världen över utsätts för hot och våld. Den internationella uppmärksamheten bidrar till ett ökat skydd för de som för kampen framåt. Detta pris kan därmed innebära ett ökat skydd för Lottie att fortsätta sitt viktiga arbete med att försvara urfolks rättigheter i Nicaragua

Lena Ingelstam, generalsekreterare för Diakonia.

Förödrande situation i Nicaragua

Situationen på atlantkusten i Nicaragua har försvårats av den senaste tidens kraftiga orkaner. Översvämningar och jordskred drabbar idag stora delar av landet. Situationen är katastrofal och de som redan är utsatta drabbas värst. Urfolk är extra utsatta förklarar Lottie.

– Många säger att de inte tror på klimatförändringar, men se vad som händer just nu. Det värsta är att dessa saker alltid drabbar de människor som redan är mest utsatta. Urfolk som redan led av matbrist på grund av att de fråntagits sina landområden kommer få det mycket värre. Deras boskap har dött och odlingar har förstörts, sa Lottie när orkanen Iota slog till.

Följ biståndsdebatten!

Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.
Man utvinner guld i flodskreva