Hjälparbetare inspekterar skador på husfasad efter explosion
Nyhet

Diakonias Libanonchef: "Vi är alla drabbade"

2020-08-17

Explosionen i Beirut inträffade i ett läge när landet redan brottades med följderna av pandemin och är djup ekonomisk kris. Diakonia bistår behövande med mat, förnödenheter och tak över huvudet.

– Vi är alla drabbade av denna tragedi och har vänner och familj som skadades i explosionen eller som fått skador på sina hem och fastigheter, rapporterar Diakonias landchef Cedric Choukeir.

Han beskriver en kaotisk situation där explosionen kom i ett läge när landet går igenom sin värsta ekonomiska kris hittills och redan brottas med restriktionerna runt covid-19.

–Hälften av befolkningen beräknas leva under existensminimum, berättar han.

Situationen är akut i Beirut. Diakonia är på plats för att hjälpa de behövande.

Kartlägger hjälpinsatser

Diakonia kartlägger tillsammans med den nationella enheten för humanitär hjälp omfattningen av skadorna för att identifiera var insatserna gör störst nytta. Det handlar främst om att bistå ensamma och utsatta barn och äldre, människor med funktionsnedsättning, liksom flyktingar. Utöver det undersöker våra samarbetsorgansationer hur det befintliga arbetet har påverkats av explosionen och vad som behöver ställas om.

Behoven är enorma

    Mat och medicin till drabbade

    Diakonias samarbetsorganisation Arc en Ciel har mobiliserat volontärer som röjer upp bland bråten och rasmassorna, och ersätter utblåsta glasfönster med provisoriska plastskivor för att göra hemmen beboeliga igen. De organiserar och fördelar också matdonationer och skänkta möbler till dem som drabbats hårdast av explosionen. Dessutom förser de behövande med skyddsutrustning och kroniskt sjuka patienter med medicinering. De erbjuder även psykosocialt stöd till dem som behöver hjälp att bearbeta det trauma som explosionen orsakat.

    – Omfattningen på förödelsen har chockerat oss alla men vi kommer att fokusera på att hjälpa varandra och folket vi betjänar, både som organisation och som medmänniskor, säger Diakonias Libanonchef Cedric Choukeir.


    Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

    Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.