Nyhet

Diakonias general- sekreterare lämnar sin post

2022-09-07

Efter en kritiserad hantering av en omorganisation väljer nu Lena Ingelstam att avgå från sitt uppdrag som biståndsorganisationen Diakonias generalsekreterare. Biträdande generalsekreterare Mattias Brunander tar tillfälligt över rodret.
– Den bästa vägen framåt för Diakonia är utan mig. Men jag kommer alltid att vara stolt över att ha varit del av organisationens fantastiska arbete, säger Lena Ingelstam.

Det har stormat en del runt den omorganisation som har genomförts på Diakonias huvudkontor i Stockholm under 2022, och den främsta anledningen till att Lena Ingelstam väljer att lämna sin post med omedelbar verkan är att hon inte upplever sig ha förtroende från de anställda.
– Diakonia har aldrig behövts mer, utmaningarna i världen är så stora och arbetet för människor i fattigdom och förtryck är otroligt viktigt. Då behövs ett ledarskap som har förtroende från personalen, och det fulla förtroendet har inte jag idag. Då är det bättre för Diakonia att ledas av någon annan.

Styrelsen ser framåt

Diakonias styrelseordförande Pether Nordin betonar att styrelsen har haft ett mycket bra samarbete med Lena Ingelstam, som fick i uppdrag att utföra omorganisationen på grund av en budget i obalans och en snedfördelning av kompetens och resurser inom organisationen.
– Jag är väldigt ledsen att Lena väljer att gå men jag förstår också varför, för det har varit en tuff situation för både henne och personalen. Lena har verkligen bidragit till att rusta Diakonia för framtida utmaningar genom att driva ett utvecklings- och förändringsarbete med stor kraft. När Lena lämnar organisationen förlorar Diakonia en kunnig, engagerad och modig ledare, säger han.

Under hela perioden som omorganisationen har pågått har Diakonias internationella verksamhet varit opåverkad. Nu blickar styrelsen framåt och fokuserar på att arbeta tillsammans med personalen för att bygga upp ett starkt förtroende för organisationens ledning och så småningom kunna tillsätta posten som generalsekreterare igen.

– Vi är jätteglada att Mattias Brunander kliver in som tillförordnad generalsekreterare. Han har varit på Diakonia i många år och har stor erfarenhet av chefs- och biståndsarbete. Det viktigaste är att arbetet för människor i fattigdom och förtryck runtom i världen kan fortsätta lika starkt och stabilt som vanligt. Vi har nästan 300 medarbetare i över 20 länder som varje dag jobbar för en rättvis, jämlik och hållbar värld, säger Pether Nordin.

Vid frågor kontakta Diakonias pressekreterare

Ett porträtt av Annette Wallqvist

Annette Wallqvist

Pressekreterare

Skicka epost
08-453 69 33
Kvinna står i kvällsljus. I bakgrunden syns låga byggnader och några träd.

För en rättvis, jämlik och hållbar värld

Sedan 1966 arbetar Diakonia för en rättvis, jämlik och hållbar framtid. Tillsammans med människor runt om i världen skapar vi smarta och hållbara lösningar på världens stora problem. Vi arbetar för en värld utan våld, förtryck och fattigdom.