Israel_Palestina
Nyhet

Diakonia uppmanar Israel och Hamas att följa internationell humanitär rätt

2023-10-07

Diakonia fördömer Hamas urskillningslösa attacker mot Israel. Diakonia följer händelseutvecklingen i Israel med bestörtning och känner sorg över döda och skadade.

2022 och 2023 har varit bland de våldsammaste och mest dödliga på många år i den israelisk palestinska konflikten. Både israeliska och palestinska civila, inklusive barn, har dödats av våldsbejakande extremister.

Den senaste eskaleringen av våldspiralen mellan parterna riskerar att leda till ett nytt krig.

Diakonia uppmanar båda sidor att följa internationell humanitär rätt, där de tre huvudprinciperna är distinktion, proportionalitet och försiktighetsåtgärder. Det betyder i korthet att parterna i konflikten ska skilja på civila och militära mål och göra allt för att minimera civila offer och skador.

Ansvaret ligger också på det internationella samfundet att ställa krav på samtliga parter och utkräva ansvar för överträdelser av internationell humanitär rätt och de mänskliga rättigheterna.

Situationen visar återigen på det akuta behovet att stoppa våldet och i stället inleda förhandlingar för att hitta en rättvis och hållbar fred. Både palestiniers och israelers rätt att leva i fred och säkerhet inom internationellt erkända gränser måste garanteras.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.