Nyhet

Civila liv måste ovillkorligen skyddas

2023-10-14

Tillsammans med elva internationella organisationer uppmanar Diakonia både världens ledare och aktörer i Israel och Palestina att respektera internationell humanitär rätt och sätta civilas liv framför allt annat. Ytterligare förluster av människoliv måste förhindras.

Humanitära organisationer som verkar i Gaza rapporterar om en humanitär kris i en aldrig tidigare skådad skala. Diakonia känner stark oro över Israels uppmaning till över en miljon palestinier att omedelbart lämna norra Gaza. Israel måste omedelbart dra tillbaka denna order. Krav på att en så stor del av befolkningen ska flytta inom en tidsrymd av 24 timmar riskerar livet för dem som tvingas fly. Israels regering har inte gett några garantier för deras säkerhet under förflyttningen eller för de civila som är kvar på Gazaremsan när striderna fortsätter.

En tvångsförflyttning utan några garantier om säkerhet eller återvändande och utan att tillgodose civilbefolkningens behov riskerar att utgöra tvångsförflyttning, vilket är en allvarlig överträdelse av internationell humanitär rätt och. Israel är bundet av internationell rätt att säkerställa skyddet av alla personer där från skada och se till att de får tillräckligt med försörjning, inklusive genom att godkänna och underlätta biståndsåtgärder.

Nu måste världssamfundet agera för att förhindra att ytterligare människoliv förloras och för att internationell humanitär rätt respekteras!

Hela uttalandet finns här. Förutom Diakonia undertecknar även Action Against Hunger - Spain, Handicap International/Humanity & Inclusion, Médecins du Monde- France, Médecins du Monde- Spain, Médecins du Monde- Swiss, Mercy Corps, Norwegian Refugee Council, Oxfam International, Plan International, Save the Children International och War Child UK.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.