Kvinnohänder räknar pengar på bord
Podd

Att stjäla från de fattiga

2021-02-15

När pengar som skulle ha använts till fler lärare i skolan, minskade sjukvårdsköer och bättre levnadsvillkor hamnar på anonyma konton i skatteparadis drabbas vi alla. Hårdast drabbas de som redan lever under orättvisa förhållanden i utvecklingsländer, och bland dem särskilt flickor och kvinnor som är de som oftast stannar hemma för att utföra omsorgsarbetet på bekostnad av ett avlönat arbete eller av att inte kunna gå i skolan. Företag och rika privatpersoner som smiter med vinsten tar ifrån dem den utveckling de har rätt till. Dessa skattesmitare kan och bör ställas till svars.

Ur innehållet:

Utan modiga visselblåsare, ingen insyn

– Det visar hur viktig transparensen är. Nu uppstod den genom att människor vågade läcka till media och vi kunde publicera, säger den prisbelönte journalisten Fredrik Laurin, som tycker att det är cyniskt att åtgärderna sätts in först när media har rapporterat.

Företag utnyttjar kryphål i lagen mot dess syfte

– Om det utanför en butik sitter en lapp med överkorsad glass på så kan man tolka det som att man inte får ta med glassar in i butiken, eller som att man inte får ta med någonting in i butiken som kan kladda ner varorna. Och då tar man inte heller med sig en korv in, säger docent Axel Hilling.

Sverige allierar sig med skatteparadisen i EU

– Sverige blockerar förslaget om offentlig land-för-land-rapportering för multinationella företag med motiveringen att det är en skattefråga. Men förslaget inskränker inte ländernas bestämmanderätt på skatteområdet. Det handlar helt enkelt om en transparensåtgärd, säger Penny Davies.Tre kvinnor sitter vid bord och bokför pengar de lånar till varandra.

Diakonias arbete mot skatteflykt

Skatteflykt hindrar utveckling

Varje år försvinner mer pengar ut ur utvecklingsländer genom skatteflykt än vad de får i bistånd. Pengar som hade kunnat hjälpa människor ur fattigdom. För att nå målen i Agenda 2030 måste den globala skatteflykten stoppas och pengarna investeras i en långsiktigt hållbar utveckling som främjar jämställdhet.

Följ biståndsdebatten!

Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.
Man utvinner guld i flodskreva