Diakonia - Människor som förändrar världen
Frisörerna som har utbildats av Najdeh är framgångsrika. Många har öppnat egen salong, både i Libanon och i andra länder.

Frisöryrket språngbräda ut i livet

Det sjuder av engagemang när ett femtontal unga tjejer fixar håret på varandra. Det är frisörundervisning hos Diakonias samarbetsorganisation Najdeh.

- Här är inte folk vana vid att kvinnor arbetar och många familjer motsätter sig att deras döttrar ska arbeta, säger läraren Maha.
När Najdeh får veta att en flicka slutat gå till skolan, eller att det finns problem hemma, då kontaktar de familjen och pratar med dem om flickans situation.
- Ofta kan vi övertyga dem att låta dottern gå frisörutbildningen. Att jobba på skönhetssalong anses tryggt. Det är en miljö där det bara finns kvinnor, säger Maha.

Viktigt att komma hemifrån

För flickan är det viktigt att inte bara sitta hemma utan kontakt med någon.
- I konservativa familjer där man inte alls vill låta flickorna gå ut och jobba, kan de ta emot kunder hemma. Då har hon chans att tjäna pengar och hon kommer i kontakt med andra människor, trots att hon hålls hemma. Det betyder mycket.
Frisörutbildningen pågår i sex månader, fyra timmar om dagen, fem dagar i veckan. Deltagarna får diplom när de har klarat kursen. De jobbar också med manikyr och pedikyr.

Får hjälp att hitta jobb

- Vi hjälper dem att hitta praktikplatser och har ett nära samarbete med skönhetssalonger. Om de saknar några färdigheter skickas de tillbaka hit till oss så att de lär sig ordentligt, berättar Maha som har undervisat blivande frisörer hos Najdeh i tio år.
Frisörerna som har utbildats av Najdeh är framgångsrika. Många har öppnat egen salong, både i Libanon och i andra länder.
- En tjej har etablerat ett framgångsrikt institut i Qatar. Hon har en rad salonger, och nu vill hon ta emot praktikanter från oss här. Hon bekostar allt – resa, uppehälle, allt, säger Maha och ler.

Höga förväntningar

Det är ändå inte helt lätt att övertyga flickornas familjer att de ska få åka. Nu verkar dock den första familjen ha gett klartecken. Det lyser om Diala när hon berättar om sina förväntningar.
- Det ska bli så spännande!