Diakonia - Människor som förändrar världen
Mariam och Hanaa tycker att mötena med Abaad är viktiga. Mariam och Hanaa tycker att mötena med Abaad är viktiga.

Så kämpar vi mot våld mot kvinnor i Libanon

Dålig ekonomi och utsatthet ökar risken för tvångsäktenskap och våld i hemmet. I Libanon har problemen ökat, inte minst bland dem som har tvingats på flykt från Syrien. Diakonias samarbetsorganisation ABAAD stödjer både libanesiska och syriska kvinnor och informerar dem om deras rättigheter.

Det är varmt och trångt. Ett 20-tal kvinnor och lika många småbarn sitter hopträngda på ett golv i ett litet rum utan fönster.

- Vi som lever med våld hemma, vi blir stärkta av att komma hit, säger Yasmine, som är 19 år och gift.

Mot den kala cementväggen projiceras en film om en ung tjej. Den bygger på en verklig historia. Tjejen har drömmar och hopp. Hon vill plugga vidare, hon är duktig i skolan. Men så tvingar hennes pappa henne att gifta sig och alla drömmar grusas.

Hon får inte fortsätta studera, hon får inte lämna hemmet, hennes uppgift är att laga mat och föda barn. Sex barn föder hon. Och hennes man är inte nöjd. Han häcklar henne och slår. Alla barnen är flickor. Varför kan hon inte ge honom en son? Sjunde barnet blir en son. Men trakasserierna slutar inte.

Kvinnorna i rummet tittar andäktigt. Barnen är nästan helt tysta.

Samtal som stöd

När filmen är slut tar samtalet vid. Salma Atwi och Muhammed Moussawi från Diakonias samarbetsorganisation ABAAD ställer sig vid ett blädderblock. Kvinnorna på golvet är engagerade, de pratar snabbt och mycket, rummet sjuder av energi. Det pendlar mellan allvarsamma kommentarer och skämt som får alla att gapskratta. Salma och Muhammed skriver några nyckelord på blädderblocket, de kommenterar och ställer motfrågor för att utmana invanda tankemönster.

I Libanon har problemen med tvångsäktenskap och våld i hemmet ökat. Över en miljon syrier lever nu på flykt i Libanon. Många har det väldigt svårt ekonomiskt, de bär med sig trauman från kriget och de bor ofta väldigt enkelt och trångt. Samtidigt förändras männens och kvinnornas roller. Många män är arbetslösa och kan inte axla rollen som familjeförsörjare, vilket ofta leder till frustration.  Allt det här är faktorer som ökar risken för våld i hemmet.

- Det här var ett jättebra samtal, säger Salma när mötet är över. Kvinnorna inser att de har rättigheter och de lever ut det.

En gång i veckan träffas gruppen och är bara en av flera kvinnogrupper som ABAAD jobbar med. Varje träff har ett tema, det kan vara våld i hemmet, depression, hur man pratar med sina barn, hur man fattar övervägda beslut, hur man kommunicerar med sin man.

- En del kvinnor har svårt att ta sig ur den situation de befinner sig i. Vi kan stödja och hjälpa dem. Och om de inte kan eller vill förändra sina egna liv så säger de: ”Jag kan i alla fall ändra mina barns liv.”

Att en man är med och leder träffarna är inte helt vanligt. Men det går bra, och kvinnorna uppskattar det. De har fått frågan flera gånger och de svarar alltid: Jo, vi vill att Muhammed ska vara med!

- Det är viktigt att de också får en positiv bild av män. För jämställdhet är inte en kvinnofråga. Det är en fråga för hela samhället, säger Salma.

Efter varje möte delar Salma och Muhammed ut numret till ABAADs hjälplinje. Dit kan de kvinnor ringa som känner att de vill prata anonymt med någon som kan hjälpa dem.